Új gekkófaj – védekezéskor megválik pikkelyeitől


Új gekkófaj – védekezéskor megválik pikkelyeitől - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A német kutatók, felfedezők nemes egyszerűséggel csak „letéphető bőrű” pikkelyes gekkófajként aposztrofálták a Madagaszkáron először látott új gekkófaj példányait.

Új gekkófaj – védekezéskor megválik pikkelyeitőlA BBC News híradása szerint, bár sok gyíkféle képes megválni farkától, ha egy ragadozó elkapja, de az újonnan felfedezett pikkelyes gekkóra vadászó ragadozókat nagyobb meglepetés éri. A hüllő ugyanis képes kibújni pikkelyes bőréből, ha szabadulni akar. A kis hüllőt, amely a Geckolepis megalepis nevet kapta, a PeerJ című folyóiratban megjelent tanulmányban mutatta be Mark Scherz, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója.

A pikkelyes gekkó bőre kifejezetten alkalmazkodott ahhoz, hogy letépjék. A nagy pikkelyek csak egy keskeny darabon tapadnak az állat bőréhez, ezért viszonylag könnyedén leszakadnak. Ráadásul a pikkelyek alatti bőr is alkalmazkodott ehhez. Számos gekkófaj képes megválni a bőrétől, ha szilárdan megragadja egy ragadozó, ám a pikkelyes gekkók erre pillanatok alatt képesek úgy, hogy a legkisebb sérülés nélkül szabadulnak. Ez a faj azért is különleges, mert a pikkelyeit hetek alatt képes visszanöveszteni, míg más fajoknál ez a regenerációs idő jobban kitolódik.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy a Geckolepis megalepisnek pontosan azért fejlődtek ki ilyen nagy pikkelyei, hogy azoktól a lehető leggyorsabban és legkönnyebben meg tudjon szabadulni, ha ez szükségessé válik. Az új gekkófaj Madagaszkár északi részén, a Tsingy barlangrendszerben bukkant fel.Previous Esték a Hild-villában - Művészetelméleti előadássorozat
Next Elektromágneses eszközzel mérik a tengeri jég vastagságát

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 11 =