Öt új csigaevő kígyófaj Közép- és Dél-Amerikában


A csigaevő kígyóknak módosult állkapcsa van, hogy a csigák nyálkás testét ki tudják szívni a házukból.
Olvasási idő: 2 perc

Az Amerikai Természettudományi Múzeum új kutatásának eredményeként öt új csigaevő kígyófaj ecuadori és perui fedezését adták hírül a napokban.

Ezek a fajok elég sajátos étrenddel rendelkeznek: kiszívják a csigák nyálkás testét a házukból. Legtöbbjét veszélyeztetettnek tartják, a Zookeys folyóiratban megjelent tanulmányban ismertették, amely egy új törzsfát is tartalmaz a csigaevők sokszínű csoportja számára Közép- és Dél-Amerikában.

„Hiszik vagy sem, egy egész csoport olyan kígyó van, amelyek számára a csigák isteni finom ételek” – nyilatkozta Alejandro Arteaga, a tanulmány vezető szerzője és a múzeum iskolájának Ph.D fokozatú tanulója. De azt is hozzátette, hogy sajnálatos módon az öt felfedezett fajból négy már a kihalás szélén áll, mert az erdőket, ahol élnek majdnem teljesen elpusztították.

Jelenleg több mint 70 ismert fajból a csigaevő kígyófaj a legváltozatosabb a falakó kígyók közül. Ezek a kígyók egyedülállóan módosult állkapoccsal rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra, hogy a csigák nyálkás testét kiszívják.

Arteaga együtt dolgozott Alex Pyron-nal a George Washington Egyetemről, hogy 2013 és 2017 között egy expedíció sorozatot indítson az ecuadori esőerdőkben. Az expedició az öt új faj közül három felfedezéséhez vezetett: a Dipsas bobridgelyi, a Sibon bevridgelyi és a Dipsas klebbai. Az első kettőt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) veszélyeztetettnek nyilvánította. Ugyanebben az időszakban két új fajt is felfedeztek Ecuador és Peru erdejeiben: a Dipsas oswaldobaezi és Dipsas georgejetti elnevezésű fajokat, amelyek ugyancsak veszélyeztetettnek tekinthetők.

Öt új csigaevő kígyófaj Közép- és Dél-Amerikában
A Dipsas bobridgelyi faj egy amerikai madártudós és természetvédő után lett elnevezve. Fotó: Alejandro Arteaga

Az újonnan felfedezett fajok közül a leginkább veszélyeztetett a Dipsas bobridgelyi. Ez csak négy olyan erdőfolton található meg, amelyek között még összeköttetés sincs. Az élőhelyük szétszóródott és az erdőirtás miatt azoknak mértéke és minősége is lecsökkent. Egyébként a faj (azaz a négy erdőfolt is) csak két helyszínen található meg: a Buenaventura rezervátumban Ecuadorban és a Perui Tumbes Nemzeti Rezervátumban. Szerencsére ezek jelenleg is védett nemzeti parkok.

Annak érdekében, hogy ezt az öt kígyót új fajként megerősítsék, a kutatók több mint 200 múzeumi példányt gyűjtöttek be és közel 100 kígyótól vettek DNS-t. Az adatokat egy evolúciós fa felépítésére használták. Ez 43 csigaevő kígyót tartalmaz, amelyek közül több nem is szerepelt a korábbi elemzésekben. Az öt új faj leírása és a nemzetségek, fajok és fajcsoportok miatt a kutatók megváltoztatták az Andokban ismert fajok földrajzi eloszlását. De megjegyezték, hogy sok munka áll még előttük.

„Eredményeink és más kutatók eredményei is azt mutatják, hogy több rendszertani változtatásra van szükség” – mondta Arteaga. Hozzátéve, hogy azt gyanítják számos további faj sorolható még ebbe a nemzetségbe, de sajnos az idő kevés, hogy megtalálják őket. Ezek a kígyók ártalmatlanok az emberekre, ám az emberek nem ártalmatlanok rájuk nézve.Previous A lencse csökkenti a vércukorszintet
Next A nukleáris tudomány támogatása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 8 =