49 éves, de 35-nek látszik a kígyóméregtől


Kígyóméreg: 49 éves, de 35-nek látszik - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

Dán tudósok vizsgálják a magát 25 éve folyamatosan kígyóméreggel oltó rockzenészt.

Az USA-ban használták a kígyóméregben található tulajdonságokat, hogy megpróbálják leküzdeni a ráksejtek növekedését. A francia tudósok potenciális fájdalomcsillapítót találtak a fekete mamba mérgében. A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges „antitestkönyvtárat” a közel 30 éve hetente kígyóméreggel (zöld fa vipera) beoltó Steve Ludwin kaliforniai tulajdonképpen exrockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.

„Míg más emberek az és idejüket az edzőteremben súlyokat emelgetve töltik, én otthon vagyok és a kígyóméreg beadásával az immunrendszeremet trenírozom” – mondta Ludwin a vele interjút készítő Business Insider lapnak. A sztár azt mondja, hogy a rendszeres injekciók lelassítják a testében az öregedési folyamatot és általában óriási lendületet érez hat-nyolc óra múlva, miután beadta magának a mérget. „Számomra olyan ez, mintha kávét innék.”

Már 5 éves kora óta kapcsolatban van a kígyókkal.

1987-ben Londonba költözött, ahol olyan munkát végezett, melynek során kicsomagolják a tarantulákat, kobrákat és csörgőkígyókat egy olyan vállalkozás számára, amely állatokat szállított állatkertek számára. Itt minden kígyóhoz hozzáférhetett és otthon beadhatta magának a mérget, amit a főnöke nem ellenzett. Amikor a bandája felbomlott, Ludwin sokkal gyakrabban kezdte beadni magának a mérget és az elmúlt két évben mindennap  vagy kétnapota csinálja ugyanezt. 13 éve nem volt influenzás, de 8 éve egyszer majdnem egy halálos kombóval küldte magát a túlvilágra, de csak 3 napot töltött az intenzív osztályon.

Brian Lohse, a dán egyetem kutatóprogramjának vezetője Ludwin DNS-ét használta fel a kutatáshoz, amelynek révén hatékony kígyómarás elleni szereket lehet kifejleszteni – ismertette a ScienceNordic internetes oldalon publikált tudományos munkát pénteken a TheLocal.dk dán hírportál. „Steve segítségével egyedülálló, testre szabott könyvtárat állítottunk fel, amely potenciálisan tartalmaz kígyómérgeket semlegesítő emberi antitesteket, amivel meg lehet gyógyítani kígyómarástól szenvedő pácienseket” – mondta Lohse.

Kígyóméreg: 49 éves, de 35-nek látszik

Kígyóméreg

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kivonják a legfontosabb antitesteket a könyvtár mintáiból. Lohse és kollégái a YouTube közösségi oldalról szereztek tudomást arról, hogy Ludwin rendszeresen beoltja magát kígyóméreggel, hogy erősítse immunrendszerét és megőrizze fiatalságát. A punkzenész eleinte csak csekély mennyiségű kígyómérget adott be magának vízzel hígítva, később azonban már egyre erősebb mérgeket és egyre nagyobb dózisokat használt. Az idők során 35-féle kígyóméregre növelte repertoárját.

A kígyóméreg immunerősítő és fiatalító hatására ugyan nincs tudományos bizonyíték,

ám Ludwin meglehetősen veszélyes hobbija kivételes lehetőséget nyújtott a kutatók számára. Miután felvették vele a kapcsolatot, Koppenhágában vérmintákat vettek tőle. Ám a mintákban nem volt elegendő antitestet termelő B-sejt, és a siker érdekében Ludwin csontvelőjéből kellett mintát venni. A zenész vállalkozott a fájdalmas beavatkozásra, és így már sikerült elegendő B-sejtet, DNS- és ribonukleinsav-mintát is nyertek tőle.

A Ludwin-könyvtár elkészítése ezt követően két évig tartott. A kutatást vezető Lohse ugyanakkor hangsúlyozta, sem ő, sem a Koppenhágai Egyetem senkinek sem tanácsolja, hogy kövesse Ludwin példáját, mivel valóságos csoda, hogy a zenész ilyen hosszú ideig túlélte a kígyómérgek hatását. A méreg ugyanis a májat és a csontokat is károsíthatja, hatása halált is okozhat. Hozzátette: a zenész jóval az előtt kezdte magát oltani, hogy a kutatócsoport képbe került volna, és őt sem bíztatták arra, hogy folytassa ezt a tevékenységet.

 

 

Fotó: Claudia RomeroPrevious A kutyák okosabbak a macskáknál?
Next Megfejtették a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú genomját

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizenhárom =