Nagy kígyó, nagy étvágy


Nagy kígyó, nagy étvágy
Olvasási idő: 2 perc

Dél-Afrikában egy 3,66 méteres kígyó halálát okozta a mérhetetlen nagy étvágy, mivel egy közel 14 kilogrammos tarajos sült szemelt ki vacsorájának.

Nagy kígyó, nagy étvágy - pitonAz afrikai sziklapitont Afrika legnagyobb óriáskígyó fajának tartják. Hossza elérheti akár a 7 métert is, fogságban maximum „csak” 4 méterre nő. A kifejlett példányok szorítása minden élőlény számára óriási veszélyt jelent, nem beszélve az állkapcsáról és fogairól. Néhány pitonfajta akár egy kifejlett antilop bikát vagy egy krokodilt is el tud fogyasztani. Zsákmányaikat egészben nyelik le és csak napokkal vagy olykor hetekkel később kezdik el őket emészteni.

A floridai Természettudományi Múzeum hüllőszakértője, Kenneth Krysko a National Geographicnak azt nyilatkozta még 2002-ben, hogy az afrikai sziklapitonok olyan agresszív és vad teremtmények, amik már a tojásból kikelve is egyből támadnak. De vajon mi történik akkor, ha egy pitonnak egy tarajos sülre fáj a foga?

2015. június 14-én egy kerékpáros az afrikai KwaZulu-Natal tartományban az Eland tónál lévő vadaspark mellet túrázott, amikor is meglátott egy afrikai sziklapitont, aminek jól láthatóan meggyűlt a baja a zsákmányával. Június 20-án közel a már említett, kijelölt kerékpárúthoz találtak rá a kígyó tetemére immáron már a vadaspark dolgozói.

A park vezetősége és a látogatók egyből elkezdték a feltételezéseket arról, hogy mit is ehetett utoljára a piton. A sajátos találgatások eredményeképpen végül a varacskos disznó és az impala borjú maradt versenyben. A válaszra csak akkor derült fény, amikor a park egyik munkatársa boncolást végzett az állaton. A kígyó megnyúzása után döbbentek rá arra, hogy a piton emésztőrendszerében egy tarajos sül lehet.

Bár a halál pontos okát nem ismerjük, a tények azt mutatják, hogy a kígyó végzete a tarajos sül elfogyasztása volt. Senkinek sincs arról fogalma, hogy ennek az afrikai sziklapitonnak hogyan sikerült lenyelnie egy tüskés tarajos sült, abban azonban biztosak lehetünk, hogy ez volt az utolsó vacsorája. A tarajos süllel egyébként sem jó senkinek sem ujjat húznia, mert menekülés közben tüskéit nyilak gyanánt lövelli ki támadójára.

A hozzáértők szerint az biztos, hogy a kígyónak nem a sül méreteivel gyűlt meg a baja, hiszen volt már arra példa, hogy egy ekkora piton egy jóval többet nyomó állatot is bekebelezett étvágya csökkentése érdekében. A kígyók állkapcsai ugyanis függetlenül mozognak egymástól, így olyan szélesre tudják nyitni a szájukat, amilyen nagy a zsákmányuk.

A vadaspark vezetője, Jennifer Fuller azt nyilatkozta, hogy a pitont, az étkezését követő emésztési fázisban érhette a halál, mivel a tarajos sül tűhegyes tüskéi beakadtak az emésztőrendszer falába, átszúrva ezzel a kígyó hasfalát.

A következő, boncolás során készített képeket a vadasparkban dolgozók tették közzé. A felvételeken jól látható, hogy az afrikai sziklapitonnak kétségkívül meggyűlt a baja a tarajos süllel.

Nagy kígyó, nagy étvágy - piton

Nagy kígyó, nagy étvágy - piton

Nagy kígyó, nagy étvágy - piton

Nagy kígyó, nagy étvágy - piton

Nagy kígyó, nagy étvágy - piton

Nagy kígyó, nagy étvágy - pitonPrevious Különleges mélytengeri élőlények
Next Elmebetegségek fényképeken

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − 5 =