A fizika mindenkié


A fizika mindenkié
Olvasási idő: 3 perc

A fizika mindenkié rendezvényt idén ötödik alkalommal rendezik meg.

Első alkalommal 2015 áprilisában szervezték meg, és azóta is minden év áprilisában sor került egy rendezvényre. Az ELFT idén 2019. április 26-27. között hirdeti meg a A fizika mindenkié 5.0 című országos rendezvényét.

A rendezvény szervezőinek hitvallása szerint a fizikusoknak és fizikatanároknak, a fizikával hivatásszerűen foglalkozóknak mindenképpen az a feladatuk, hogy kíváncsiságot ébresszenek. Illetve, hogy minél szilárdabb alapot hozzanak létre a tudás és megértés kockáiból. Meg akarják mutatni a természettudományok sokszínűségét, a fizika mint tudomány alkalmazhatóságát, mindennapi eszközeink fizikai-műszaki alapkoncepcióját.

Meggyőződésük, hogy a természettudományok felfedezését nem lehet elég korán kezdeni. A kíváncsiság, a felfedezni vágyás már a kisiskolás korban elkezdődik, hogy aztán nap mint nap újabb információkkal épüljön az a tudáshalmaz, amely biztos alapokat nyújt a jövő generációjának.

Az idei központi esemény házigazdája: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézete, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézete. A rendezvény védnökei: Sólyom Jenő fizikus, akadémikus, professor emeritus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, Frei Zsolt fizikus, tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE Fizikai Intézet igazgatója, Zaránd Gergely, fizikus, akadémikus, egyetemi tanár, BME Fizikai Intézet igazgatója.

Helyszín: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Időpont: 2019. április 27. (szombat) 10:00-16:00

Auditórium Maximusban Härtlein Károly (mesteroktató, Műegyetem) moderálásával nagyelőadások lesznek, elsősorban általános- és közép iskolásoknak, szülőknek.

Látványos Fizika Mindenkinek

10:00 – 10:45 Molnár Janka Sára, Biró Nikolett: Kísérletek a ridikülből
10:45 – 11:30 Molnár Milán: Kísérletek a MOBILIS-ből
11:30 – 12:00 Szünet, alatta bemutatók az Aulában és Sóhajok hídjánál
12:00 – 12:45 Prof. Dr. Tél Tamás: Az örvények fizikája
12:45 – 13:30 Härtlein Károly kísérletező előadása: Nem élhetek fizika nélkül
 

A díszteremben középiskolásoknak és idősebbeknek lesznek előadások, melynek moderátora Dr. Cserti József (egyetemi tanár ELTE).

A fizika mindenütt: orvostudományoktól a kvantumfizikán át, a tőzsdéig

10:00 – 10:45 Dr. Bokor Nándor (BME, egyetemi docens): Látványos relativitáselmélet
10:45 – 11:30 Dr. Ladunga Károly (Biosense Webster, vezető klinikai specialista): Orvosi fizika
11:30 – 12:00 Szünet, alatta bemtuatók az Aulában és Sóhajok hídjánál
12:00 – 12:45 Dr. Szipőcs Róbert, (ügyvezető R&D Ultrafast Lasers Kft.): Femtoszekundumos lézerek és ezek alkalmazása az orvosi diagnosztikában, mikroszkópiás képalkotásban
12:45 – 13:30 Prof. Dr. Jakovácz Antal (ELTE, egyetemi tanár): A kvantum kapcsolat
13:30 – 14:45 Dr. Fáth Gábor (Morgan Stanley): Fizikusok a Wall Streen-en

Az aulában Beltéri Fizika Show lesz, ahol folyamatosan 12 helyszínen  mutatnak be kísérleteket az ELTE és BME fizikus és fizika-tanár szakos hallgatói.

A egyetem kertjében Szabadtéri Fizika Show a Wigner Szakkolégium Kísérleti köre és Sánta Botond vezetésével a BME könyvtár előtti részen az előadások  szüneteiben.

A fizika fontos a mindennapi életben

A fizika mindenkié vidéken is!

Például Törökbálinton a Bálintsuliban (Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola) 2019. április 26. pénteken kilenc órai kezdettel lesz egy 45 perces előadás, amelyet Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából szerveznek. Az előadás érdekessége, hogy főleg diákok, a 11. évfolyam emelt szintű fizika képzésében résztvevők adnak elő tanáruk, Dr. Oláh Éva Mária vezetésével. Ezt követően a mindenki által nagyon kedvelt, kísérletkészítő és -bemutató versenyre lesz, amelyen minden diák, aki tanul fizikát vagy kémiát bemutathatja kedvenc kísérletét, látványos színpadi elemekkel és magyarázattal tűzdelve. Az ötfős zsűri tagjai között diákok és nem szakos tanárok is szerepelnek, így nem csak a szakmai szempontok érvényesülhetnek.

Nyíregyházán a Kossuth téren 2019. április 26., 10 órától a Helló Nyíregyháza rendezvénnyel összevonva eszközkiállítást és bemutatót tartanak. Tervezett témák: újratervezett Heki kutya; V2 szolenoid motor építése; valamint megújuló energia témakörben: szélkerék modell, „szélfújó verseny”, napelemes rendszer modell bemutatása.

Tatán az Eötvös József Gimnáziumban 2019. április 26-27.-én lesznek programok. Idén pénteken három tanítási órában a gimnázium minden tanulója részt vesz látogatóként vagy előadóként azon a programsorozaton, amelynek fő témája a klímavédelem. A tizenöt helyszín mindegyikén más-más témát vetnek fel változatos formában. Kísérlettel igazolják, hogy a CO2 tényleg sokkal jobban melegszik, mint a levegő. Napelemes méréseket végeznek, filmeket vetítenek és beszélgetnek az energia előállításáról és takarékos felhasználásáról, mindennapi tevékenységeink környezeti hatásairól.

Lesz előadás, szabadulószoba és activity is Tatán. 

Szombaton 10-12 órakor a népszerű Tudományos Játszóházba várják a kisebb és nagyobb gyerekeket szüleikkel együtt. Itt a hagyományoknak megfelelően most is minden kísérletet a vendégek maguk fognak elvégezni. A főszereplő a víz lesz, de vizsgálják a légnyomást, a gázok tágulását, a felületi feszültséget, a halmazállapot-változásokat is.

Pécsen a Jókai Mór utcai Általános Iskolában 2019. április 26-án 11:50 és 12:45 között interaktív kísérletek lesznek kicsiknek a játékok fizikája, hangok, súrlódás, tehetetlenség, hőtan és fénytan köréből.

Tüzes, durranós kísérletek lesznek porral, folyadékkal és gázokkal. Kísérleteznek újrahasznosított anyagokkal, gégecsővel, lesz zenélés palackokkal, poharakkal, hangcsövekkel.

A szemetes-zsák hőlégballon és fóliazsák felfújó verseny mellett tervben van füstgyűrűk létrehozása örvény-pisztollyal, puskával is. A kicsik után következnek a nagyoknak szóló interaktív kísérletek 12:45 – 13:30. A témák a mechanika, a hőtan, a villamosság és a mágnesesség köréből állnak. Ügyességi, trükkös, tehetetlenségi és megrázó kísérletekre számíthatnak az érdeklődők. Villámok kicsiben, égnek álló haj, emberi áramforrás kés-villával, LED kigyújtása, megrázó kísérletek, levitáció többféle módon, levegős és folyadékos rakéta kilövése.

Vácon a Piarista Gimnázium és Kollégium, Fizika előadójában 2019. április 26-án, pénteken tanórák közötti szünetekben fizika szakos tanárok és vállalkozó kedvű diákok mutatnak be érdekes kísérleteket az érdeklődők számára.

Baján a Katona J. u. 3. szám alatt (talán ez a Tudásfa Gimnázium) 2019. május 29. szerdán 11. alkalommal rendezik meg, városi szinten, a Fizika Showt. Ez egy egész napos program, az egész városnak.

Bódvalenke látatlanban is a szívünk csücske! A Szabadság út 3. szám alatt 2019. április 27-én szombaton az egyik lakos udvarában tartják a rendezvényt, amely fizikabemutatókat jelent a Juszt-is teszünk Alapítvány jóvoltából.

Egyetlen dolog elszomorító csupán. A kommunikáció hiánya.

Tartalmában ugyan talán megfelelő lehetne a központi szervező hivatalos honlapja, de minden más szempontból elavult. A facebook oldal pedig egy halott kísérlet. Ha valaki a szervezők közül ezt olvassa szóljon, segítünk 🙂Previous Úszó atomerőmű üzemkész állapotban
Next A Braille-írás – fény a sötétségben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =