Eötvös Loránd élete és munkássága


A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága címmel kiállítás nyílt november 23-tól.
Olvasási idő: < 1 perc

A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága címmel kiállítás nyílt november 23-tól.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy hosszú múltra visszatekintő intézmény, amely 1950 óta viseli Eötvös Loránd nevét. De ki volt Eötvös és miért érdemelte ki, hogy az ország egyik legnagyobb egyetemének névadójává váljon? A halálának 100. évfordulóján rendezett kiállítás erre a kérdésre is keresi a választ. 

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban lévő kiállítás Eötvös családi örökségén, életútján és fizikai kísérleti eszközein keresztül enged bepillantást egy tudós tanár életébe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, valamint az ezek mögött megbújó mindennapokba.

A kiállítás fő törekvése bemutatni Eötvös Loránd sokoldalú személyiségét. Kevesen tudják róla ugyanis, hogy hegyet mászott, fényképezett, részt vett a politikai életben, megreformálta az oktatást, mindamellett, hogy elsősorban tudós és tanár volt. Fizikusként arra törekedett, hogy tudományát ne csak a magyar, hanem a nemzetközi tudományos életben is elismerjék, egyetemi tanárként pedig azt szerette volna elérni, hogy tanítványai ne csak a tényeket ismerjék meg, hanem a tudományos gondolkodásmódot is elsajátítsák.

Mindent megtett azért, hogy a középiskolai és az egyetemi oktatás színvonalát minél magasabbra emelje. Munkájának eredményességét bizonyítja, hogy kísérleti eszközei mint az 1890-ben készített Eötvös-inga, valamint a fizikaoktatás során használt demonstrációs eszközei mint a forgó abroncs és a Newton-bölcső a mai napig használatban vannak, és a most nyíló kiállításon ki is próbálhatók.

Az interaktív kiállítás szeretné lerombolni azt az előítéletet, hogy a fizika unalmas.

Ahogy Eötvös Loránd élete is bizonyítja, a fizikai kísérletek mögött érdekes személyiségek és életutak jelennek meg. A fizikai kísérletek pedig nem önmagukban állnak, hanem szövevényes kapcsolódási pontok figyelhetők meg térben és időben. Eötvös Loránd innovatív eszközeivel például hozzájárult a gravitációkutatás fejlődéséhez, amely ma is izgalmas és intenzíven kutatott területe a fizikának.Previous Szpikulák - Még közelebb a Nap koronájához
Next Dubaji Világkiállítás és a magyar pavilon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tíz =