A magyar helyesírás szabályai – tizenkettedik kiadás


A magyar helyesírás szabályai - tizenkettedik kiadás
Olvasási idő: 2 perc

Szeptemberben jelenik meg a nemzeti önazonosságot jelentő anyanyelv alapvető fontosságú műve a Magyar Tudományos Akadémia által kidolgozott, jóváhagyott és kanonizált magyar helyesírási szabályok gyűjteménye.

A magyar helyesírás szabályai - tizenkettedik kiadásAz 1832-es első kiadást már tíz további kötet követte, a tizenegyedik 1984-ben jelent meg. Az új szabályzatot az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályához tartozó Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság gondozza.

1832-ben már nagy szükség volt a gazdag kifejezőkészségű és gazdag irodalmat is felmutató magyar nyelv írásának egységesítésére, mert egyszerre több, csupán a szokásjog által szentesített kánon volt érvényben. A magyar helyesírás intézményesülésének és követendővé válásának történetében mérföldkő volt a Magyar helyesírás’ és szóragasztás’ főbb szabályai című kötet, amely tekintélyével megszüntette a nagyobb ingadozásokat, és viszonylagos egységet teremtett.

Az első szabályzatot rendkívül gyorsan, egy év alatt állították össze. Előszavát Döbrentei Gábor, a Tudós Társaság titkára írta, és világosan megfogalmazta a célját: „az egy erkölcsi test’ irása’ módja, tétovázó és tarka ne legyen”. Továbbá: „…a’ Társaság […] okokkal kíván […] vezetője lenni a’ […] köz megegyezésnek, fennhéjazó ‘s önkényű vezér nem.”

A magyar helyesírás szabályait az elmúlt majd két évszázadban a Magyar Tudományos Akadémia bizottságai vitatták meg, pontosították, bővítették, korszerűsítették, és közmegegyezés alapján döntöttek. A hagyomány azóta is töretlenül folytatódik. A magyar helyesírás szabályai legutolsó, tizenegyedik kiadása 1984-ben, annak szótári anyagában bővített tizenkettedik lenyomata pedig 2000-ben jelent meg. Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága pedig 2003 novemberében hozott határozatot a 12. kiadás elkészítéséről. A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadásának munkálatai az utolsó fázisban vannak. Az új szabályzatot az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága dolgozta ki, és az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hagyta jóvá.

A kiadvány e testület által kidolgozott, jóváhagyott és kanonizált magyar helyesírási szabályok gyűjteménye, szótárral kiegészítve. Az előző, tizenegyedik kiadás 2016. szeptember 1-ig marad érvényben. Ennek értelmében egy éven keresztül a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak számítanak.Previous Kiemelt témák, fiatal kutatók
Next Nincs természeti katasztrófa - csak árvaszúnyog

2 hozzászólás

 1. Molnár László
  2015/06/03
  Válasz

  Remélem, hogy ezúttal kitesz magáért a MTA és az igazi Magyar nyelvtant, nem pedig azok által kreált hazugságokat teszik közzé, ami hamisított Magyarsággal kapcsolatos hamis történelműnket valják helyesnek!
  Hajrá!

  • Ez csak egy helyesírási gyűjtemény 🙂 Így, mi is azt reméljük, hogy a szabályok és egy már korábban is ismert szótár lesz.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − tizenkettő =