Szaúd-Arábia nyit a turizmus felé


Al-Ahszá Oázis – A világ legnagyobb oázisa 2,5 millió datolyapálmával
Forrás: theculturetrip.com
Olvasási idő: 2 perc

Szaúd-Arábia első alkalommal nyitja meg kapuit a turizmus előtt, hozzáférést engedve az országban található öt UNESCO világörökségi helyszínhez.

A történelmi nyitás a Vízió 2030 stratégia egyik mérföldköve, melynek célja a befektetés élénkítése és több millió új munkahely teremtése. Az új vízumrendszerrel kapcsolatos tudnivalókat szeptember 27-én, Rijádban az Ad-Diríjja UNESCO világörökségi helyszínen jelentették be.

A felfedezetlen világörökségi helyszínek iránt érdeklődő látogatók számára igazi csemege a lehetőség. A hozzáértők szerint ugyanis Szaúd-Arábia az autentikus kulturális élmények, a lélegzetelállító természeti szépségek és számos más kincs tárháza. Kiemelt érdekességei például az öt UNESCO világörökségi
helyszín:

 • Madáin Száleh, al-‘Ulá – a nabateus civilizációnak a jordániai Petrától délre található, legnagyobb épségben ránk maradt régészeti helyszíne.
 • At-Turajf körzet Ad-Diríjjában – a Szaúdi Állam első fővárosa.
 • Dzsidda történelmi városa, Mekkai Kapu – különleges építészeti tradíció.
 • Háil térség sziklarajzai – 10 000 éves sziklarajzok emberi- és állati ábrázolásokkal.
 • Al-Ahszá Oázis – A világ legnagyobb oázisa 2,5 millió datolyapálmával
Historic Jeddah, the Gate to Makah (Saudi Arabia) © Simone Ricca
© Simone Ricca

Szaúd-Arábia tizenhárom, egymástól eltérő kultúrával rendelkező régióra osztható.

Az országban a kortárs művészet is virágzik, melynek példái:

 • Abdulaziz Király Nemzetközi Kulturális Központ Darhanban,
 • Modernista szoborpark Corniche közelében Dzsiddában,
 • A Hagyományos Művészetek Dzsamil-háza Dzsiddában,
 • A Nasszif-ház Dzsidda történelmi negyedében,
 • Az évente megrendeznek egy Virággyűjtő Fesztivált Aszírban,
 • A Tantorai Tél Fesztivál al-‘Ulában,
 • A Vörös-tenger Nemzetközi Filmfesztivál, amely 2020 márciusában indul,
 • Kortárs szaúdi konyhaművészet – Ali bin Jusszef, Rijád,
 • Zahra al-Ghamdi művészete, akinek munkái idén a Velencei Biennálén kerülnek bemutatásra.

Szaúd-Arábia a természeti látványosságok különösen széles arzenáljával büszkélkedhet,

Aszír zöld hegyeitől kezdve, a Vörös-tenger kristálytiszta vizein át egészen Tabuk hófedte téli tájaiig és az Üres Negyed futóhomokjáig. Számos új turisztikai úticél áll fejlesztés alatt, ideértve a futurisztikus NEOM várost, a Rijádhoz közel fekvő Qiddija élményvárost és egy sor Vörös-tenger partvidékén található luxusdesztinációt.

Szaúd-Arábia megnyílása a turizmus előtt a Vízió 2030 megvalósulásának egyik kulcsfontosságú mérföldköve, amely terv célja, hogy a szaúdi gazdaság diverzifikáltabbá váljon, és kevésbé függjön az olajbevételektől. Szaúd-Arábia számításai szerint a nemzetközi és hazai évenkénti utasforgalom 2030-ra eléri majd a 100 milliót, melynek eredményeként jelentős mértékű külföldi és hazai tőke áramlik befektetésként a helyi gazdaságba, és új munkahelyek milliói keletkeznek.

A turizmus jelenleg a szaúdi GDP 3%-át adja, a tervek szerint az ágazat eredményét 10%-ra kell feltornászni 2030-ra. Infrastruktúrafejlesztésre és az örökségi, kulturális és szórakoztatóipari helyszínek fejlesztésére dollármilliárdokat fordít a szaúdi vezetés. A szaúdi reptéri kapacitást évi 150 millió utassal tervezik megnövelni, és országszerte további 500 000 hotelférőhelyre lesz szükség az elkövetkező évtizedben.

Őexcellenciája Ahmed al-Kátib, a Szaúdi Turisztikai és Nemzeti Örökség Bizottságának elnöke így kommentálja a fejleményeket:

Szaúd-Arábia kapuinak megnyitása a külföldi turisták előtt egytörténelmi pillanat országunk számára. A nagylelkű vendéglátás az arab kultúránk központi eleme, ígyvárjuk, hogy meleg és szívélyes üdvözlettel köszönthessük vendégeinket. A kincseink – öt UNESCO világörökségi helyszín, élénk helyi kultúra és lélegzetelállító természeti szépségek tárháza – meg fogják lepni és el fogják bűvölni az idelátogatókat. A hozzánk látogatóknak azt üzenjük: Legyenek az elsők között, akik felfedezik Arábia kincseit! A befektetőknek pedig azt üzenjük: Váljanak részesévé a világ leggyorsabban növekvő turisztikai szektorának!

At-Turaif District in ad-Dir'iyah (Saudi Arabia) © ADA
© ADA


Previous Újra itt a Kutatók Éjszakája!
Next Felejtse el a kímélő mosást és mentse meg a tengereket!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 8 =