Felejtse el a kímélő mosást és mentse meg a tengereket!


Felejtse el a kímélő mosást és mentse meg a tengereket!
Olvasási idő: 2 perc

A mosógépek kímélő mosása több műanyag mikroszálat szabadít fel, mint más mosási program.

A Newcastle Egyetem új kutatási eredménye szerint nem mosógép centrifugáló hatása a kulcstényező a műanyag mikroszálak ruházatból történő felszabadításában, hanem a mosási ciklus során felhasznált víz mennyisége.

Milliószámra tehető azoknak a műanyag mikroszálaknak a mennyisége, amelyek olyankor szabadulnak el, amikor nejlon, poliészter és akril tartalmú anyagokat mosunk. Mivel ezek a szálak nagyon kicsik, kiszivárognak a mosógépekből és végül bejuthatnak a tengeri környezetbe. Az ott élő állatok pedig lenyelik őket. Két évvel ezelőtt a Newcastle Egyetem tudósai már kimutatták, hogy ezek a szálak elérték óceánjaink legmélyebb részeit is.

A Procter & Gamble céggel együttműködve, Newcastle-ban a csoport megmérte a műanyag mikroszálak felszabadulásának mértékét a poliészter ruházatból egy sor mosási ciklus és vízmennyiség alkalmazása mellett. A kiszabadult szálakat megszámlálva a csoport azt találta, hogy minél nagyobb a vízmennyiség, annál több szál szabadul fel, függetlenül a mosógép sebességétől és a benne létrejövő súrlódási erőtől.

Átlagosan 800 000 több szál szabadul fel a finom mosás során, mint egy szokásos mosási ciklus alkalmával.

Ennek oka az, hogy a finom mosási programban felhasznált nagy mennyiségű víz nemcsak megvédi az érzékeny ruházatot a károsodásoktól, hanem több szálat távolít el az anyagból.

A mosást már azonosították, mint a mikroműanyag-kibocsátás egyik legfontosabb tényezője, de idáig ezen szálak felszabadulásának pontos mérése nehéz volt. Szinte lehetetlen volt pontosan szimulálni laboratóriumi környezetben a valóságot, ami az emberek mosógépeiben történik.

Tergotométerrel – nyolc (1000 ml) mosóedényből áll, teljes körű háztartási mosást szimulál – a csoport képes volt különböző körülmények között teszteket végezni, változtatva a vízmennyiséget, a centrifugálási sebességet, a hőmérsékletet és az időt. Ezután egy DigiEye kamerát – digitális színes képalkotó rendszer – használtak a kiszabadult mikroszálak mennyiségének pontos kiszámításához.

A műanyag szennyezés a mai társadalom egyik legnagyobb kihívása.

Annak tesztelésére, hogy a tergotométerrel végzett megfigyelések tükrözik-e a teljes háztartás mosógépeinek működését, a csoport ezután egy teljes finom mosási cikluson keresztül vizsgálta a szöveteket azonos mosógépekkel a Procter & Gamble tesztközpontjában.

A piac megkezdte a mikroszálas szűrők bevezetését néhány új mosógépben. A textilipar pedig arra törekszik, hogy csökkentse az új ruházat rostosodásának mértékét. Azt remélik, hogy a kis változások hatalmas javulást jelentenek majd, hiszen a műanyag szennyezés csökkentése mindenki felelőssége. 

Remélhetőleg ezeket az eredményeket a gyártók is felhasználják a jövőbeni mosógépek tervezésekor! Hiszen ez még akkor is jó hír lenne, ha nem vagyunk amerikaiak.Previous Szaúd-Arábia nyit a turizmus felé
Next A Pécsi Tudományegyetem bora

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + tizennyolc =