D-vitaminnal megelőzhető az autizmus


D-vitaminnal megelőzhető az autizmus
Olvasási idő: < 1 perc

Nem jelentkeztek autista vonások azoknál az egereknél, amelyeknek az anyja D-vitaminpótlást kapott a vemhesség alatt.

D-vitaminnal megelőzhető az autizmusEzt állapították meg a Queenslandi Egyetem kutatói. Az intézmény Agykutató Intézetének szakemberei szerint a mostani eredményekkel tovább gyarapodik azoknak a bizonyítékoknak a tárháza, amelyek szerint a D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy fejlődésében.

A tanulmány vezetőszerzője, Darryl Eyles szerint a vizsgálatok során az autizmus legszélesebb körben elfogadott kritériumait vették alapul és azokat az egereket tekintették érintettnek, amelyek abnormálisan viselkedtek, nehézségeik voltak a társas interakciókban, az alapvető tanulási folyamatokban és sztereotip viselkedést mutattak. „Eredményeink szerint, azok a vemhes nőstények, amelyeket az első trimeszterrel megegyező időszakban aktív D-vitaminnal kezeltünk, olyan utódokat hoztak a világra, amelyeknél nem alakultak ki ezek a rendellenességek” – mondta a kutató.

Az intézet munkatársai nemrég összefüggést találtak a terhesség alatti D-vitaminhiány és a megnövekedő autizmuskockázat között az emberek esetében is. Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.

A D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A mostani vizsgálatban résztvevő Wei Luan szerint a D-vitamin ugyan kulcsfontosságú szerepet játszik a csontrendszer egészségének megőrzésében, ám aktív, hormonhatást kifejtő formáját nem lehet adni várandós nőknek, mivel befolyásolhatja a fejlődő magzat csontvázát.

A szakember szerint a mostani eredmények lehetővé teszik a kutatók számára, hogy kiderítsék pontosan mikor és milyen mennyiségben van szükségük kolekalciferolra – D3-vitamin, a D-vitamin terhes nők számára is biztonságos formájára – a várandós nőknek.Previous Szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is
Next Tikverőzés, avagy a mohai farsangbúcsúztató

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × három =