A D-vitamin szintje szerepet játszik a COVID-19 halálozási arányában


A D-vitamin szintje szerepet játszik a COVID-19 halálozási arányában
Olvasási idő: 2 perc

A súlyosan D-vitaminhiányos betegek kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos szövődményektől.

A kutatók tíz ország betegeinek adatait elemezték. A csoport összefüggést talált az alacsony D-vitaminszint és a hiperaktív immunrendszer között. A D-vitamin erősíti a belső immunitást és megakadályozza a hiperaktív immunválaszokat. A megállapítás több rejtélyt megmagyaráz, többek között azt, miért nem valószínű, hogy a gyerekek meghalnak a COVID-19 miatt. 

A Northwestern University vezetésével a kutatócsoport statisztikai elemzést végzett Kínában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Iránban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban található kórházakból és klinikákból származó adatok segítségével.

A kutatók megfigyelték, hogy a magas COVID-19 halálozási arányú országokból, például Olaszországból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból származó betegek alacsonyabb D-vitamin-szintet mutattak, mint azokban az országokban, ahol a betegség nem volt ilyen súlyos.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek – különösen azoknak, akiknek nincs ismert hiánya – meg kell kezdenie a D-vitamin „szervezetbe tolását”.

Vadim Backman, a kutatás vezetője szerint fontos, hogy az emberek tudjanak róla, hogy a D-vitamin hiánya szerepet játszhat a halálozásban, de nem kell mindenkinek D-vitamint szednie. Bár az adatok megvilágíthatják a halálozási mechanizmust, amely bizonyítás esetén új terápiás célokat eredményezhet, azért még tovább kell tanulmányozni a most megvilágított összefüggést. 

Backman és csapata a COVID-19 halálozási arányának megmagyarázhatatlan különbségeit országonként vizsgálva először azt feltételezte, hogy különbségek lehetnek az egészségügyi ellátás minőségében, a népesség életkorának megoszlásában, a tesztelési arányok vagy a koronavírus különböző törzseinek megjelenésekor.

„Úgy tűnik, hogy ezeknek a tényezőknek nincs jelentős szerepe. Az észak-olaszországi egészségügyi rendszer a világ egyik legjobbja. Halandósági különbségek vannak akkor is, ha ugyanazon korosztályt vesszük alapul. És bár a tesztelésre vonatkozó korlátozások valóban különböznek, a halálozási különbségek még akkor is fennállnak, ha azokat az országokat vagy populációkat hasonlítjuk össze, amelyekre hasonló tesztelési arányok vonatkoznak. Ehelyett jelentős összefüggést láttunk a D-vitaminhiánnyal” – mondta Backman.

A világ minden tájáról elérhető, nyilvános betegadatok elemzésével Backman és csapata szoros összefüggést fedezett fel a D-vitamin szintje és a citokinvihar – egy hiperaktív gyulladásos állapot, amelyet egy hiperaktív immunrendszer okoz – között, valamint a D-vitamin hiány és a mortalitás között.

A citokinvihar súlyosan károsíthatja a tüdőt, és akut légúti distressz szindrómához (ARDS), illetve a betegek halálához vezethet.

Úgy tűnik, hogy ez az oka a COVID-19 betegek többségi halálának. A D-vitamin nemcsak javítja a veleszületett immunrendszert, hanem megakadályozza immunrendszerünk veszélyes hiperaktívvá válását is. Ez azt jelenti, hogy az egészséges D-vitaminszint megvédi a betegeket a COVID-19-től és annak súlyos szövődményeitől, beleértve a halált is. Nem akadályozza meg a beteget a vírusfertőzésében, de csökkentheti a komplikációkat és megakadályozhatja a fertőzöttek halálát.

Backman szerint ez a korreláció segíthet megmagyarázni a COVID-19-et körülvevő sok rejtélyt. Például, hogy a gyermekek halálozási aránya miért sokkal valószínűtlenebb. A gyermekek elsősorban a veleszületett immunrendszerükre támaszkodnak, még nem rendelkeznek teljesen kifejlett immunrendszerrel, így az valószínűleg nem tud túlreagálni.

Nem szabad túlzott adagokat bevenni a D-vitaminból, mert az negatív mellékhatásokkal járhat! És ennek a témának sokkal több kutatásra van szüksége ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan lehet a D-vitamint a leghatékonyabban felhasználni a COVID-19 szövődményekkel szembeni védelemre. Nehéz megmondani, mekkora a legmegfelelőbb adag a COVID-19 számára. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a D-vitamin szintje kulcsfontosságú és a D-vitaminhiány káros. Viszont megfelelő pótlással könnyen kezelhető. Ez további kulcs lehet a kiszolgáltatott lakosság (afroamerikai és idős betegek) védelmének elősegítésében, akiknél a D-vitaminhiány előfordulása gyakoribb.Previous A NASA a járvány figyelésére is használja a műszereit
Next 4 milliárd éves nitrogéntartalmú szerves molekulák a Marson

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 1 =