Szérum gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából


Szérum gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából
Olvasási idő: < 1 perc

A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, melyet gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából állítottak elő a hazai kutatóorvosok.

A Pulmonológiai Klinikán egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot, a transzfúziónak szövődménye nem volt. A vérplazma-terápia lényege, hogy a gyógyult Covid-19 emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére.

A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az úgynevezett „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését.

Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyult Covid-19 emberek és 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket. A jelentkezőket az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várják.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot. Ebből az elsőt április 27-én adták be a Semmelweis Egyetem két betegének.

A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat. A betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg.Previous A jég világa a NASA szemével
Next PowerUp - Poliloop a győztes

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 10 =