PowerUp – Poliloop a győztes


PowerUp - Poliloop a győztes
Olvasási idő: 2 perc

Évente több mint 300 millió tonna műanyagot gyártanak, amiből csak 2 százalékot hasznosítanak újra hatékonyan. A fennmaradó 98 százalék legnagyobb része a környezetbe kerül.

Ma már egyre többen küzdenek azért, hogy a műanyag többé ne jelentsen veszélyt a Föld lakói számára. A Poliloop nevű startup is iparilag releváns megoldást szeretne adni az újrahasznosíthatatlan műanyagok kezelésére. Röviden: készítenek egy koktélt négy baktériumból (ezek közül kettőt még soha nem használtak erre a célra), amik együtt műanyagfogyasztóvá válnak.

Ez a magyar fejlesztőkből álló csapat nyerte a legnagyobb közép-és kelet-európai energetikai startup verseny, a PowerUp hazai döntőjét. Így ők lettek az Év magyar startupja is, továbbá ők képviselhetik az országot az energiahatékonyság, energiatárolás, mobilitás, körforgásos gazdaság, az okostechnológiák és az okosvárosok területét érintő újításokra fókuszáló versenysorozat nemzetközi fináléjában.

Magyarországon közel harminc csapat indult a megmérettetésen.

Közülük tíz jutott be az országos döntőbe, amelyet online tartottak meg 2020. április 28-án 18 órakor. A versenyzőknek az ötfős, vezető nagyvállalati és innovációs szakértőkből álló zsűri előtt kellett bemutatni fejlesztésüket és azzal összefüggő piaci elképzeléseiket. A bíráló bizottság az ötletek eredetisége, a bennük rejlő üzleti potenciál és a prezentáció alapján rangsorolta a pályázókat. A Poliloop mikrobái, amelyek szobahőmérsékleten hetek alatt bármilyen műanyag hulladékot (polietilén, polipropilén, polisztirol) lebontanak lenyűgözték a zsűrit, akik első helyre rangsorolták az innovációt.

„Olyan biológiai megoldást dolgoztunk ki, amellyel a Földön évente keletkező, 300 millió tonnát meghaladó műanyagszemét döntő többsége eltüntethető lenne. Ez főleg annak tükrében fontos, hogy jelenleg alig 2 százalékát hasznosítják újra a műanyagoknak világszerte. Ezen a ponton azonban nem állnánk meg. Gyártóként, biológiailag lebomló műanyagok előállításával szeretnénk hosszú távon megteremteni a körforgásos gazdaság működését.” – ismertette a Poliloop ügyvezetője, Madaras Liz.

A közel 30 hazai nevező és 10 döntőbe jutott csapat közül kiemelkedett még két cég. A LEG Technology tagjai fenntartható beltéri világítási megoldáson dolgoznak. Szakértőik egy speciális anyagból álló, ablakokra helyezhető fénykibocsátó megoldást fejlesztettek, amely ötvözi és maximalizálja a természetes és a mesterséges fényforrások előnyeit. A közönségdíjas Drift Air a légszennyezés visszaszorításáért küzd egy kéményre szerelhető, környezetbarát, szélenergiát hasznosító speciális egység gel. Ez akár lakóházaknál, akár ipari létesítményeknél jelentősen csökkenti a káros anyagok levegőbe jutását, valamint javítja a fűtőanyag elégetésének fokozásával az energiahatékonyságot.

A közép-kelet-európai régió 24 országának 425 kezdeti fázisban működő vállalkozása, köztük 360 startup adta be a jelentkezését idén az EIT InnoEnergy szervezésében hatodszor megvalósult PowerUp! Versenyre. 

A magyar döntő nyertese a nemzetközi fináléban a versenyben résztvevő többi 23 ország helyi győztesével mérkőzik meg a fődíjakért.

Az első helyért 50 000 euró, a másodikért 10 000 euró, a harmadikért pedig 5000 euró jár. De további különdíjakban is részesülhetnek a versenyzők a PowerUp! partnereinek (Amazon Web Services, a Revolut és a SpeedUp Group) köszönhetően. A PowerUp! versenyt lezáró nemzetközi finálé a tervek szerint 2020. június 3-án lesz Krakkóban.Previous Szérum gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából
Next A NASA a járvány figyelésére is használja a műszereit

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − kilenc =