A NASA a járvány figyelésére is használja a műszereit


A NASA a járvány figyelésére is használja a műszereit
Olvasási idő: 2 perc

A NASA figyeli a környezeti változásokat a globális reakciótól a COVID-19-ig.

Az elmúlt néhány hétben a világ nagy része megtapasztalta az új életformát. Kevesebb autó az utakon és több otthon töltött idő. A NASA’s Earth-observing most is megfigyeléseket gyűjt arról, hogy a bolygó hogyan reagál erre a változó viselkedésre a COVID-19 miatt érvényben lévő korlátozások hatására.

Globális szinten gyűjtik és elemzik a műholdas és földi adatokat, illetve programjaik segítenek a globális környezeti jelek leírásában, megfigyelésében és megértésében. A levegő minőségének és a Föld éjjeli folyamatos megfigyelései azonnali példákat mutattak arra, hogy a Föld rendszerei hogyan reagálnak az emberi viselkedés ezen változásaira. Az űrből a NASA ózonmegfigyelő műszere (OMI) az Aura műholdas fedélzetén, és az Európai Űrügynökség TROPOspheric Monitoring műszere (TROPOMI) a Sentinel-5P műholdas fedélzetén szolgáltatta az adatokat a gyorsan csökkenő nitrogén-dioxid szintjéről.

Globális szinten gyűjtik és elemzik a műholdas és földi adatokat

A meglévő NASA adatkészleteket szintén arra használják, hogy világossá tegyék a COVID-19 terjedésének megértését. A NASA társadalmi-gazdasági adat- és alkalmazásközpontja (SEDAC) új interaktív térképészeti eszközt indított a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem koronavírus erőforrásközpontjának frissített adataival a COVID-19 terjedésének kimutatása érdekében. Ez a szabadon elérhető eszköz különösen hasznos lehet azokban az országokban, amelyek korlátozottan férnek hozzá a térségi népesség-adatokhoz.

A COVID-19-re adott globális válaszunk eredményeként felmerülő egyéb földi jeleket még fel kell térképezni.

Például több idősor adatot kell összegyűjteni annak érdekében, hogy jobban megértsük néhány légköri jelenség, például a légköri szén-dioxidban és metánban bekövetkező változásokat. Főleg azért, mivel ezek a légkörben viszonylag hosszú élettartamúak. Hasonlóképpen, további munkát igényel, hogy a hidroklimatikus változások, például hőmérséklet vagy páratartalom befolyásolhatja-e a COVID-19 terjedését.

A NASA kaliforniai sugárhajtómű-laboratóriumának mérnökei egy új, nagynyomású ventillátort terveztek, amelyet kifejezetten a COVID-19 járvány betegeinek kezelésére szolgál. A VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) elnevezésű eszköz jelenleg felülvizsgálat alatt áll. Az enyhébb tünetekkel rendelkező betegeNASAk kezelésére szolgál. Ezáltal megőrizve az ország korlátozott mennyiségű hagyományos légzőkészülékét a súlyosabb COVID-19 tünetekkel rendelkező betegek számára. Az eszköz gyorsabban felépíthető és könnyebben karbantartható, mint a hagyományos szellőztetők. Emellett sokkal kevesebb alkatrészből áll, ami gazdaságosabbá teszi a gyártást.Previous PowerUp - Poliloop a győztes
Next A D-vitamin szintje szerepet játszik a COVID-19 halálozási arányában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =