Neutrínókkal monitorozták a Napban égő atommáglya működését


Neutrínókkal monitorozták a Napban égő atommáglya működését
Fotó: Borexino.hu
Olvasási idő: < 1 perc

Az olaszországi Gran Sasso nemzeti laboratóriumban működik a Borexino detektor, amelynek feladata a Napból érkező neutrínók észlelése.

Az Atommagkutató Intézet részvételével zajló Borexino nemzetközi együttműködés (neutrínókkal monitorozták a Napban égő atommáglya működését) mérései kísérletileg igazolták a CNO-ciklus hozzájárulását a Nap energiatermeléséhez. Ez mind a napmodellek ellenőrzésében, mind pedig a Nap összetételének pontosabb megismerésében kiemelkedő jelentőséggel bír.

Napunk ─ a legtöbb csillaghoz hasonlóan ─ hidrogénfúzió révén termeli az energiát, amelynek során négy protonból (azaz hidrogénatommagból) több lépésben egy héliumatommag keletkezik. A folyamatban a fúziós lépesek mellett béta-bomlások zajlanak le. Az előbbiek jelentős mennyiségű energiát termelnek, míg az utóbbiakban neutrínók is keletkeznek. A neutrínók könnyű, semleges részecskék, amelyek csak gyenge kölcsönhatásba lépnek más anyagokkal, így könnyen elhagyják a Nap belsejét, és hírt hoznak a Napban zajló folyamatokról.

A hidrogénfúzió alapvetően két különböző folyamaton keresztül zajlik.

Az egyik az úgynevezett pp-lánc, ami a direkt „égési” folyamat, a másik pedig a CNO-ciklus. Mint a neve is utal rá, a CNO-ciklusban a hidrogénfúzió szén-, nitrogén- és oxigénatommagok mint katalizátorok részvételével zajlik. A Napban a pp-lánc az energiatermelés meghatározó mechanizmusa. A számítások szerint a CNO-ciklus mindössze körülbelül egy százalékban járul hozzá az energiatermeléshez. Nagyobb tömegű csillagok esetén azonban a CNO-ciklus lehet az energiatermelés fő folyamata. Így ez a ciklus egyben a világegyetem egyik legfontosabb energiaforrása is.

Az elmúlt évtizedekben ezzel a berendezéssel már sikeresen megfigyelték a pp-lánc különböző reakcióiból származó neutrínókat. Most viszont a mélyen a föld alatt található laboratóriumra jellemző extrém alacsony háttérsugárzásnak, illetve a továbbfejlesztett kísérleti technikának köszönhetően sikerült a CNO-ciklusból származó neutrínókat is észlelni. „Láthatóvá vált” Napban égő atommáglya működése.Previous Nő a rágcsálókon végzett kognitív kísérletek megbízhatósága
Next Milyen zöldséget ehetnek a kutyák?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 1 =