A farkasok a zsákmány zsigereit és gyomortartalmát elfogyasztva jutnak hozzá létfontosságú növényekhez, emésztőenzimekhez.
Ezek segítik a táplálék megemésztését és az állat egészségének megőrzését. De a kutyák többnyire azt eszik, amit az ember ad nekik. Bármilyen táplálási módot is folytassunk, a jól megválasztott zöldségekkel jót teszünk az állatoknak. A gazdinak, de valójában a „falka” összes tagjának, azaz minden családtagnak tisztában kell lennie azzal, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik a kutyák számára veszélyt jelentenek. Milyen zöldséget ehetnek a kutyák?
A következő élelmiszerek a kedvencek számára szigorúan tiltólistásak:
xilit, csokoládé, kakaó, alkohol, kávé, tea, gombák, diófélék, avokádó, hagymafélék, rebarbara, szőlő, mazsola, cukor, sütemények, édességek, csípős paprika, fűszeres ételek. Érdemes elkerülni a tejet is, mert a kifejlett egyedeknél általában hiányzik a laktáz enzim, így garantált lehet a hasmenés.
Lehet próbálkozni a következőkkel, de fennáll a lehetősége, hogy egyes egyedek negatívan reagálnak: brokkoli, kelbimbó, zöldborsó, zöldbab (párolva), spárga (főzve), paradicsom (érett, zöld részektől mentes), édes paprika, burgonya.
A hüvelyesek értékes fehérjéket szolgáltatnak. A szakszerű elkészítésükre azonban oda kell figyelni, különben csak csekély mértében tudnak hasznosulni. Fontos az előzetes áztatás, az alapos főzés és turmixolás, különben nehezen emészthetők lesznek és erjedést idézhetnek elő a bélrendszerben.
A burgonya nagyon kevés szükséges tápanyagot szolgáltat a kutyák számára, ellenben emésztési zavarokat, puffadást okozhat. Felnőtt kutya is ritkán kaphat, akkor is főzve és megtörve, mivel a nagyobb darabok emésztetlenül haladnak át a tápcsatornán.
Zöldséget ehetnek, sőt szívesen csemegéznek maguktól is még a gyümölcsökből is.
De némelyikük egyszerűen megőrül bizonyos zöldségekért. Nem követünk el hibát azzal, ha megkínáljuk őket azokkal a táplálékokkal, amiket biztonságosan fogyaszthatnak. A zöldségek a szervezetük jó formában tartásához elengedhetetlen anyagokat (vitamin, ásványi anyag, prebiotikumok, antioxidáns), valamint a telítésben és béltisztításban jeleskedő rostokat tudnak szolgáltatni. Mivel túl rövid a bélrendszerük ahhoz, hogy számottevő mértékben felszívódjanak ezek a fitonutriensek, kicsit trükközni kell.
Ajánlható zöldségek: reszelt sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellergumó, cékla, káposztafélék, spenót (kis mennyiségben), sóska, saláta, uborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, görögdinnye, csicsóka, gyermekláncfű, édesburgonya, chlorella, spirulina,
Nyersen, főzve vagy párolva fogyaszthatják a zöldségeket, ez függ az adott zöldségtől illetve, hogy az eb hogyan eszi meg szívesebben. A nyersen adott zöldséget, gyümölcsöt lereszelve vagy minél jobban felaprítva adjuk. A párolt zöldséget is kis darabokra vágva kínáljuk nekik, fűszermentesen, legfeljebb egy kevés sóval ízesítve.
Van még egy módszer, hogy zöldséget adjunk nekik, méghozzá a lehető legoptimálisabb formában, szinte előemésztve. A tejsavas erjesztéssel kezelt zöldség sokkal jobban hasznosul, könnyebben emészthető, és mindezen túl probiotikumként is szolgál. Tehát a kutyák nyugodtan fogyaszthatnak laktofermentált zöldségeket. Sőt, kifejezetten ajánlatos felvenni a táplálékkiegészítőik listájára, mert fokozza az immunvédekezés hatékonyságát is.
Olyan zöldségekből válogassunk, amiket nyersen is fogyaszthat, és esetleg szeret is a kutyus.
A fermentálás ugyan eléggé megváltoztatja az alapanyagok ízét, de talán mégis érdemes olyasmivel kezdeni, amit ismer. Készülhet egyfajta zöldségből vagy keverhetjük is az alapanyagokat. Daraboljuk össze a megtisztított zöldségeket, tegyük üveg(ek)be, öntsük fel 2%-os sóoldattal.
Ízlés szerint kevés kaporral, mentával, petrezselyemmel, csalánnal, köménnyel, édeskömény maggal, kurkumával, céklaporral, spirulinával tovább gazdagíthatjuk. A lezárt üveg(ek)et tegyük szobahőmérsékletű helyre (20-22 °C) érlelődni. A felhasznált zöldségtől függően 3 naptól néhány hétig tarthat az erjedés (pl.: a céklánál az átlagosnál hosszadalmasabb). Lényeges, hogy minden nap nézzünk rá, ha szükséges picit engedjünk a fedőn, hogy eltávozhasson a szén-dioxid. Amint készen van, tegyük át a hűtőszekrénybe felcímkézve, dátumozva. Először csak egy kevés levet kapjon a kutyus, majd fokozatosan hozzászoktatható az új készítményhez, ekkor már minden étkezéséhez kaphat. Ezzel a módszerrel még több zöldséget ehetnek a kutyák. Betegség fennállása esetén konzultálni kell a kutya orvosával!
Forrás: Magyar mezőgazdaság
No Comment