Törpegalaxist fedeztek fel csillagászok


Törpegalaxist fedeztek fel csillagászok
Olvasási idő: < 1 perc

Egy négyszázezer fényévre, csillagászati léptékkel mérve viszont egy közelben lévő törpegalaxist fedeztek fel a csillagászok.

Törpegalaxist fedeztek fel csillagászokA Cambridge-i Egyetem csillagászai, Gabriel Torrealba és társai, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében lévő VLT Survey Telescope – VLT Felmérő Teleszkóp (VST) távcsövével végzett felmérés adatainak elemzésével fedezték fel a törpegalaxist, mert összességében a galaxis nem látható az emberi szem számára. A felfedezés ugyan nem áttörő jellegű, de segíti a Tejútrendszer katalogizálásának és megismerésének folyamatát.

A Crater 2 jelzésű, vagyis a Serleg csillagképben másodikként beazonosított törpegalaxis a Ferdinánd Magellán portugál felfedező által az 1520-as évek elején megkezdett felfedezéssorozat – Magellán-felhők – legújabb állomása. A Tejútrendszerről úgy vélik, hogy kisebb galaktikus építőkockák összeolvadásával jött létre 10-12 milliárd évvel ezelőtt. Ezeknek az építőkockáknak a mai maradványai a törpegalaxisok, amelyeket nehéz észrevenni, mivel gyakorlatilag a Tejútrendszerünkhöz viszonylag közeli laza csillagfelhőkről van szó.

A Crater 2 a 49. ismert és a negyedik legnagyobb törpegalaxis-kísérője a Tejútrendszernek. A szakember szerint a törpegalaxisok egy része még be fog csapódni a Tejútrendszerbe, ez azonban több milliárd év múlva fog bekövetkezni.Previous Magyarországra hoznák a kozmikus fület
Next A magyar katonák hősiessége

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 1 =