14 ezer éves barlangrajzok Észak-Spanyolországban


14 ezer éves barlangrajzok Észak-Spanyolországban
Olvasási idő: < 1 perc

Több mint 14 ezer évesre becsült, a felső paleolitikum korából származó barlangrajzokat fedeztek fel kutatók az észak-spanyolországi Lekeitióban.

14 ezer éves barlangrajzok Észak-SpanyolországbanAz Armintxe-barlangban található, több mint 50 nagyméretű falmetszet a szakértők szerint az egyik leglenyűgözőbb és leglátványosabb lelet az Ibériai-félszigeten. A képeken feltűnnek lovak (18), bölények (2), kecskék (5), több kisebb méretű, egyelőre nem beazonosított négylábú (4) és igazi különlegességként két oroszlán is. A térségben eddig ismert barlangrajzok nem ábrázolnak nagymacskákat.

Az állatfigurákon kívül absztrakt jeleket (félkörök és vonal) is felfedeztek a barlang falain, épp olyanokat, mint amilyeneket korábban a francia Pireneusokban találtak. A jelek mellett azonban a rajzkészítés technikája is hasonló a francia barlangrajokhoz. Ezek ugyanis nem folytonos festett vonalak, hanem kőbe vésett barázdák. Az Armintxe-barlang Lekeitio belvárosában található, bejárata csupán néhány méterre van a lakóházaktól. A barlangrajzok alig 50 méterre a barlang nyílásától helyezkednek el egy nehezen, csak barlangászok által megközelíthető üregben. A szakemberek szinte biztosak benne, hogy több mint 14 ezer éve senki nem járt a barlangnak ezen a területén.

lekeito

Baszkföldön 2004 óta szisztematikusan, a helyi kulturális örökségvédelmi hivatal támogatásával vizsgálják a barlangokat és kutatnak rajzok után. A program kezdete óta 16 leletre bukkantak. Spanyolország leghíresebb barlangrajzai a Lekeitiotól mintegy 190 kilométerre nyugatra, a világörökség részének számító Altamira-barlangban találhatók, és a mostani lelethez hasonlóan, szintén a felső paleotikum, az úgynevezett magdaléni kultúra idején élt emberek készítették.Previous Nagy a vita Hitler szülőháza körül
Next Talán az Ön gyereke lesz a következő Sherlock!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =