Vörös Lótusz-tenger – Thaiföld gyönyörű látványossága


Thaiföldön található egy különleges tó a Vörös Lótusz-tenger.
Olvasási idő: 2 perc

Thaiföld északi részén található egy különleges tó, melynek felszínén több ezer lótuszvirág úszik.

A helyiek egyszerűen csak Vörös Lótusz-tenger néven emlegetik (Red Lotus Sea), ami mára már Thaiföld egyik különleges látványosságává vált és Udon Thani tartomány Kumphawapi kerületében, Bangkoktól nagyjából 560 kilométerre található.

Az egyedülálló természeti látványosságot a legtöbben úgy írják le, mint egy hatalmas, lebegő virágoskertet. A Vörös Lótusz-tenger elnevezés azonban ne tévesszen meg senkit! Valójában ez nem egy tenger, hanem egy hatalmas tó, aminek partjáról még nem látszik, hogy valójában mit is rejt. Ugyanis ez a sok-sok növény egymással összekapcsolódva egy kerek egészet alkot, ami a virágzás időszaka alatt csak úgy ontja magából a lótuszvirágokra jellemzően erős, de nagyon kellemes illatot.

A rózsaszínben pompázó tavon csónakázni is lehet.

A csodás látványért viszont meg kell dolgozni, mivel a tavat teljesen körbeveszi a hatalmasra nőtt elefántfű, amiben először utat kell vágni, hogy lebeghessünk a lótusztengerben. A kristálytiszta vizű tóra csak a helyiek fa csónakjain lehet beevezni. De néhány perces csónakázás után a kert közepére érkezünk, ahol a lótuszvirágok látványa lenyűgöző.

A többféle árnyalatban tündöklő lótuszvirágok a part közelében még ritkábban, majd egyre sűrűbben nőnek. A Vörös Lótusz-tenger közepén már szinte egybefüggő lótuszszőnyegként lebegnek így a 600 hektáros tó olyannak tűnik, mint egy végeláthatatlan lótusztenger. A lótuszvirágok nem egyenletesen, hanem sávokban nőnek, mintha felosztanák az élővilágot. Így szabályos kis útvonalak alakulnak ki. A tó állat- és növényvilága is elképesztő. Halak, madarak sokasága él ezen az eldugott helyen.

A 600 hektáros tóban néhány kisebb sziget is található, melyeken Buddha-szobrok és kis szentélyek állnak.

A környéket azért ajánlják felkeresni az útikalauzok, mivel errefelé nagyon kevés turista jár. Így bepillantást kaphat a látogató az igazi Thaiföld csodálatos természetvilágába is. De vannak itt Ban Chiangban 5000 éves bronzkori leletek, amelyek az UNESCO listára is felkerültek.

Igaz, hogy lótusz-tengernek nevezik, de a helyi szakértők azt mondják, hogy a rózsaszínű virágok igazából trópusi vízililiomok. A virágok a lótuszra hasonlítanak és hasonló jellemzőik vannak. Viszont megkülönböztetni onnan tudjuk őket, hogy a lótusz legalsó levelei érintik csak a víz felszínét, míg a vízililiom levelei és virágai a víz felszínén vannak. A trópusi vízililiomok különlegesek ezen a téren, mivel a levelek lebegnek a vízen és a virágai hathüvelyknyire kiemelkednek a víz fölé. Ahogy ezt a Nong Han Lake-n is láthatjuk.

A Vörös Lótusz tenger igazi szépségét a téli szezonban mutatja.

Ennek oka, hogy decembertől februárig nyílnak a virágok. Ezért, aki szeretné megcsodálni őket, azoknak ilyenkor érdemes meglátogatni ezt a nevezetességet. A Thaiföldi Turisztikai Hivatal szerint a reggel 6 és déli 12 óra közötti időszakban a legszebbek a virágok. A helyről úgy gondolják, hogy a világ egyik legmegnyugtatóbb helye. Sokan terápiás céllal utaznak ide, hogy meditáljanak egyet a több ezer növény között, a felkelő nap sugaraiban fürödve vagy az alkonyat egyre gyengülő fényeit figyelve.Previous Tesztelje tudását! Itt a Budapest-kvíz!
Next Diszkalkulia – számháború az agyban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − kettő =