Háromdimenziós nyomtatóval készített táplálék


pizza, mint táplálék
Olvasási idő: 2 perc

Háromdimenziós nyomtató által készített táplálékkal szeretné megoldani a NASA a jövőbeli marsi expedíciók tagjainak ellátását vagy legalábbis erről fantáziálnak.

125 000 dolláros kutatási támogatást nyújt a Systems and Materials Research Corporation (SMRC) nevű texasi cégnek olyan 3D-s nyomtató kifejlesztéséhez, amely képes az űrhajósok számára megfelelő, „tápanyagban gazdag és ízletes” élelem előállítására. Digitális receptek alapján a szerkezet gombnyomásra készítené el por halmazállapotú alapanyagokból – némileg a Star Trek című tudományos-fantasztikus sorozatból megismert replikátorhoz hasonló módon – a „nyomtatott” táplálékot. Mely nemcsak szerkezetében és összetételében helyettesítené a valódi ételeket, hanem még az illata is hajazna az eredetiére. A háromdimenziós „konyhafőnök” az előételektől a főfogásokon át a desszertig mindenről gondoskodna. Ráadásul ha beválik, a technológia elterjesztése segíthetne megoldani az éhezés világméretű problémáját a Földön is.

A terv részleteit a NASA a napokban véglegesíti.

Magát a nyomtatott táplálék ötletét amerikai sajtójelentések szerint egy Humans 2 Mars Summit elnevezésű washingtoni tanácskozáson ismertették. Anjan Contractor, az SMRC fejlesztő mérnöke és projektmenedzsere felfedte, hogy a gondolat az után fogant meg benne, hogy 3D-s nyomtatóval készült csokoládéval kedveskedett a feleségének. Cége kapva kapott a lehetőségen, és felvetette: mi lenne, ha más élelmiszereket is előállítanának az eljárással. Bár a tápláléknyomtató szerkezet még nincs kész, az SMRC bízik abban, hogy a NASA adományával az év végére ki tudja fejleszteni. David Irvinnek, a vállalat kutatási igazgatójának a közlése szerint elsőként pizzát szeretnének készíteni. Mivel ez az élelem számtalan táp- és ízanyagot tartalmaz, tehát próbaüzemeltetésre kitűnően megfelelne.

Arról nem is beszélve, hogy a pizza rétegekből áll, ami nagyon fontos technológiai szempont a 3D-s nyomatásnál. A háromdimenziós nyomtató mindinkább felfutóban van az utóbbi években. Ma már szinte mindent gyártanak velük, emberi testrészektől műtárgyakon át kézi fegyverekig. A szerkezetek az előre kidolgozott digitális programok alapján több millió rétegben rakják-fektetik egymásra a tárgyakat felépítő finomszemcsés összetevőket. A NASA tájékoztatása szerint az űrhajósok jelenleg előre csomagolt élelmet visznek magukkal. Amely jellegéből fakadóan nemcsak ízekben szegényes, hanem magas fokú feldolgozottsága miatt mikrotápanyagokban sem bővelkedik igazán. „A mostani rendszer semmilyen szempontból sem alkalmas a marsi küldetéshez szükséges öt évig tartó vagy még hosszabb idejű ellátás megoldására” – közölte David Steitz NASA-szóvivő.

Az SMRC által előterjesztett javaslatban szerepel, hogy a 3D-s nyomatóval előállított táplálék minden egyes űrhajós táplálkozási igényeihez szabhatnák. Ami az egészségügyi-erőnléti állapot fenntartása mellett a táplálék változatosságát is biztosíthatná. Hosszú időtartamú űrutazásoknál az utóbbi – az egyhangúság elkerülése – legalább ugyanolyan fontos kívánalom. A fejlesztő mérnök a Quartz hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a következő hat hónapban szeretne jelentősen előrehaladni egy olyan élelemszintetizátor megalkotásában, amely elhelyezhető egy űrhajó fedélzetén. A tervezett nyomtatóhoz használt por formájú alapanyagok – szénhidrátok, fehérjék, makro- és mikrotápanyagok – akár harminc évig is megőrzik minőségüket. A szerkezet vizet és olajat adagolna hozzájuk, amikor az egyénre szabott digitális receptek szerint „kikeverné” a kívánt táplálékot.Previous Miért alszanak a virágok?
Next Korlátozás neonikotinoid rovarirtó szerekre

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + hét =