Büszkeség és balítélet – Megvan a valódi Mr. Darcy?


Egy brit történész – saját állítása szerint – megtalálta azt a személyt, akiről Jane Austen a Büszkeség és balítélet című regényéből ismert Mr. Darcy-t formálta.
Olvasási idő: 2 perc

Egy brit történész – saját állítása szerint – megtalálta azt a személyt, akiről Jane Austen a Büszkeség és balítélet című regényéből ismert Mr. Darcy-t formálta.

Büszkeség és balítélet - Megtalálták a valódi Mr. Darcy-t?A The Telegraph, angol napilap még áprilisban adott hírt arról, hogy Susan C. Law azt állítja, Mr. Darcy, azaz a regénybeli karakter ihletője valóban élt. A történész ezt a „felfedezését”, a most júliusban megjelenő könyvében (Through the Keyhole: Sex, Scandal and the Secret Life of the Country House, azaz Kulcslyukon át: szex, botrány és titkos élet a vidéki kúriában) részletesen ki is fejti. Bár Law elismeri, hogy nem száz százalékban biztos következtetésében, mégis azt feltételezi, hogy a hőst John Parker testesíti meg, aki Morley első grófja volt.

John Parker (1772. május 3. – 1840. március 14.), akit 1788-1815-ig Lord Boringdon néven is ismertek, politikus és főnemes volt, aki politikusként aktív tagja volt a Lordok Házának. Az úr kalandos élete és érdekes nőügyei úgy tűnik nem csak egy Austen-regényt ihlettek meg. Első felesége előtt egy gyönyörű, ám férjes asszonnyal volt kapcsolata, csak ezután vette el Lady Augusta Fane-t, akitől öt év házasság után 1809-ben elvált. A házasság akkor ment tönkre, mikor első felesége megszökött a család egyik barátjával, miután megtudta, hogy a grófnak három törvénytelen gyereke van szeretőjétől. Parker öt év múlva vette feleségül Jane Austen egyik barátnőjét, Frances Talbot-ot. A gróf és Austen testvére, Henry egyetemi barátok voltak. Henry előbb az ezred bankára, majd a Morley gróf család házi lelkésze lett.

Susan Law öt évig, de előtte már sokan mások is rövidebb hosszabb ideig, kutatták az igazságot a korabeli újságokból, levekből és naplófeljegyzésekből. Low számára az egyik legfontosabb bizonyítéknak az tűnt, ami bemutatja, hogy Jane Austen a grófnál töltötte azt az időt, amikor a Büszkeség és balítélet című regényét írta. Mivel a mű első kiadásán, ami 1813-ban jelent meg, nem szerepelt a szerző neve, úgy gondolták, hogy a regényt Frances írhatta. Susan Law sok hasonlóságot vélt felfedezni John Parker és Mr. Darcy személye között, mint például a magasságuk, nemesi származásuk és a jóképűség. Austen egy másik regényének (Mansfield Park) házasságtöréssel kapcsolatos jelenete is hasonló Parker gróf életéhez, akinek első házassága a fent említett házasságtörés miatt ért véget.

Még nem tudhatjuk, hogy a történésznő feltételezése milyen hatást fog kiváltani a Jane Austen rajongók körében. Azonban, azt érdemes megjegyezni, hogy Mr. Darcy karakterét már Thomas Lefroy-hoz, Jane Austen egyik szerelméhez és Samuel Blackall, teológiahallgatóhoz is hasonlították. Lefroy-jal, aki nem volt magas és komor sem, 1796-ban találkozott Austen. Samuel Blackall-el pedig 1798-ban ismerkedett meg és rövid románcba is keveredett 1802-ben. A szakértők azonban megkérdőjelezik, hogy valóban létező személyről formálta-e Austen Mr. Darcy alakját, hiszen az írónő sem állította soha, hogy Darcyt a grófról mintázta, de meglehet, hogy ennek csak a barátnőjéhez való lojalitása volt az oka.Previous A világegyetem titokzatos hideg foltja magyar szemmel
Next Kiemelt témák, fiatal kutatók

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + tizenöt =