Sebezhető adatokból álló emberi énünk


A több mint 80 programot felvonultató ITBN CONF-EXPO kétnapos rendezvényén ezért olyan neves szakemberek fognak a témában inspiráló előadásokat tartani
Olvasási idő: 2 perc

Informatikai biztonságról egyre többször és egyre szélesebb körben beszélnek.

A gyermekeket és a családunkat fenyegető veszélyek, a social media profilunk adataival való visszaélések vagy a vállalati információk megóvása központi kérdés a társadalom számára. A májusban bevezetett GDPR, a közelmúlt adat-botrányai pedig még inkább reflektorfénybe helyezték a kérdéskört.  

Hazánk szakemberei, és a IT biztonság piaci szereplői idén is találkoznak az Informatikai Biztonság Napján, hogy tapasztalatokat cseréljenek, megismerjék az innovációkat, és a szakma trendjeit.

Védhető-e a magánszféra?

A kibertér használatát új szintre emelte a társadalom az elmúlt évtized során – egy olyan jelenséggel állunk szemben, ami sosem látott ütemben fejlődik. Keleti Arthur, IT biztonsági szakértő, az ITBN CONF-EXPO főszervezője szerint már nem csupán videókat, posztokat vagy e-maileket osztunk meg egymással, hanem minden egyes másodpercben adataink millióival tápláljuk a virtuális tér gépezetét – minden egyes kattintásunk, mozdulatunk, viselkedésünk egy adat, egy információ, ami hozzátesz digitális személyiségünkhöz.

A vállalatok, kormányok, független szervezetek pedig folyamatosan profilozzák, elemezik minden kattintásunkat, mondatunkat vagy üzenetünket. Ma már vitathatatlan: azzal, hogy mindannyian aktív okoseszköz- és internetfelhasználók vagyunk, mindegyikünk egészen egyedülálló adathalmazzá is vált.

Ezzel együtt szembe kerültünk azzal a ténnyel is, hogy a magánszféra sosem volt ennyire kérdőjelekkel teli, nehezen meghatározható és megvédhető. Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, mind a felhasználói, mind a szakértői, mind a gyártói vagy szolgáltatói oldalról.

Komoly kérdés, hogy az interneten való ténykedésünk, az abból létrejövő adathalmazt hogyan használják majd a jövő technológiái. A több mint 80 programot felvonultató ITBN CONF-EXPO kétnapos rendezvényén ezért olyan neves szakemberek fognak a témában inspiráló előadásokat tartani, mint Dr. Pléh Csaba pszichológus, Dr. Fehér Péter a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, vagy Dr. Bárdos György kutató és Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus.

Achilles Georgiu a CEU oktatója a téma határterületeit fogja érinteni a transzhumanizmus kontextusában, Chrysovalantis Margaritidis filozófus az etika kérdéskörét járja majd körül. Előad Thierry Karsenti is, aki a Checkpoint új technológiákért felelős elnökhelyetteseként arra keresi a választ, miért növekszik 40 százalékkal a biztonsági incidensek száma, miközben évente 8 százalékkal növeljük a védelmi kiadásokat.

Izgalmasnak ígérkezik Bentcsáth Boldizsár, BME oktató, a Crysys Lab képviselőjének előadása is, aki a világon egyedülálló kórokozó-gyűjteményének védelmébe és a velük kapcsolatos adatok feldolgozásába avatja be az érdeklődőket. Lesz még szó az ITBN CONF-EXPO Kelet-Közép Európa legnagyobb kiberbiztonsági, ingyenes, de regisztrációhoz kötött, szakmai rendezvényén 2018. szeptember 26-27 között választási manipulációról és a kibertérben használt befolyásoló módszerekről, illetve a közösségi médiában folytatott megfigyelési technikákról is.Previous A sorozatos bűnelkövetők segíthetnek megmenteni a tigriseket
Next Miért jelentkezik a migrén többször a nőknél?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 10 =