Miért jelentkezik a migrén többször a nőknél?


Az ösztrogén és más nemi hormonok lehetnek felelősek a migrén gyakoribb előfordulásáért a nőknél.
Olvasási idő: 2 perc

Az ösztrogén és más nemi hormonok lehetnek felelősek a migrén gyakoribb előfordulásáért a nőknél.

A közelmúlt kutatásai azt a migrén okozta lehetséges mechanizmust tárják fel, amely megmagyarázhatja, miért kapnak többször migrént a nők, mint a férfiak. A Frontiers in Molecular Biosciences-ban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a nemi hormonok befolyásolják a sejteket a trigeminus ideg körül és a kapcsolódó vérereket is a fejben, és emellett az ösztrogének azok – legmagasabb szinten a reproduktív korú nőkben vannak jelen –, amik különösen érzékennyé teszik a sejteket a migrénre. A felfedezés ígéretes új utat biztosít a tudósoknak a migrénes betegek személyre szabott kezeléséhez.

„Jelentős különbségeket tapasztalhatunk a kísérleti migrénmodellben férfiak és nők között. Megpróbáljuk megérteni a különbségekért felelős molekuláris kapcsolatokat – magyarázza Antonio Ferrer-Montiel professzor a spanyolországi Miguel Hernández Egyetem professzora –, bár ez egy összetett folyamat, úgy véljük, hogy a trigeminovaszkuláris rendszer nemi hormonok általi modulációja fontos szerepet játszik, amit eddig még nem kezeltek megfelelően.”

Ferrer-Montiel és csapata egy évtizednyi irodalmat nézett át a nemi hormonokról, a migrénérzékenységről és a sejtekről annak érdekében, hogy azonosítsák a speciális hormonok szerepét. Egyes hormonok (mint például a tesztoszteron) úgy tűnik, hogy védelmet nyújtanak a migrén ellen, míg mások (mint a prolaktin)  rosszabbá teszik a migrént. Mindezt úgy érik el, hogy a sejtek ioncsatornáit, amelyek szabályozzák a sejtek reakcióit a külső ingerekre, többé-kevésbé sebezhetővé teszik a migrénindítókra.

Néhány hormon esetében sokkal több kutatásra van szüksége, hogy meghatározhassák a folyamatban betöltött szerepét. Azonban az ösztrogén kiemelkedik a migrén előfordulásának kulcsfontosságú szereplői közül. A menstruáló nők esetében a gyakoribb migrén előfordulást és a migrén bizonyos típusait a havi ciklus hormonszint változásaival azonosították. A kutatócsoport bizonyítékai azt sugallják, hogy az ösztrogén és az ösztrogénszint változásait érzékelik a sejtek és ez erősíti a migrén előfordulásának valószínűségét.

Mindazonáltal Ferrer-Montiel felhívta a figyelmet arra, hogy munkájuk még a kezdeti fázisban van. Az ösztrogén és más hormonok szerepe a migrénben összetett  és sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsék. A szerzők kiemelték, hogy a menstruációs hormonok és a migrén kapcsolatára összpontosító longitudinális vizsgálatokra van szükség. Jelenlegi munkájuk in vitro (kísérletezési technika, amikor a kísérleti folyamat nem az élő szervezetben, hanem azon kívül például Petri-csészében, kémcsőben zajlik le) és állatmodellekre támaszkodik, amelyeket nem könnyű lefordítani az emberi migrénes problémák esetére.

Mindazonáltal Ferrer-Montiel és kollégái a migrénes gyógyszerek ígéretes jövőjét látják aktuális kutatások eredményeiben. Folytatni kívánják a kutatást olyan pre-klinikai, humán alapú modellek segítségével, amelyek jobban tükrözik a valódi betegeket.

„Ha sikerrel járunk, akkor hozzájárulunk a jobb, személyre szabott gyógyszerekhez a migrénterápiában” – mondta.

 Previous Sebezhető adatokból álló emberi énünk
Next Hulladékkezelési- és hasznosítási szakmérnök képzés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =