IO-Link közösség Magyarországon is


Az IO-Link egy nagyon hatásos szabvány (IEC 61131-9), hogy intelligens megoldásokat állítson be az ipari automatizáláshoz.
Olvasási idő: 2 perc

A nemzetközi IO-Link Community hivatalosan is elismerte regionális tagjaként a magyarországi IO-Link közösséget.

A Németországban működő, közel 250 vállalatot magában foglaló nemzetközi IO-Link közösség számos más ország mellett, már Magyarországon is rendelkezik helyi érdekeltséggel. A Magyar IO-Link közösség 2018 tavaszán alakult meg 8 alapítócég együttműködésével és 2019-ben lett hivatalosan a nemzetközi közösség tagja (Regional IO-Link Interest Group). A Balluff, a Festo, az IFM Electronic, a Kvalix, a Pepperl+Fuchs, a Sick, a Turck és a TEConcept márkák szinte mindegyike aktív tagja a nemzetközi közösség operatív bizottságának, így adottak voltak a feltételek egy helyi tagközösség létrehozásához. A cél értelemszerűen az, hogy a közösséget alkotó gyártók közösen népszerűsítsék az IO-Link technológiát. Továbbá jól működő, stabil, könnyen használható és univerzális kommunikációt biztosítsanak az automatizálási eszközöknek.

Az IO-Link Community ugyan Németországban alakult, de ma már világszintű közösséggé nőtte ki magát. Elsődleges célja az IO-Link protokoll szabvány fejlesztése, amely egy univerzális és gyártófüggetlen, az Ipar 4.0 igényeinek megfelelő kommunikációs szabvány. Az ipari érzékelő és beavatkozó eszközökhöz használt kommunikáció egyik nagy előnye, hogy azok szinte bármely terepibusz
rendszerhez csatlakoztathatók.

A protokoll megismerését első kézből szolgálják az úgynevezett „user workshop” rendezvények, amelyek 2018 óta már Magyarországon is elérhetőek a helyi szakemberek számára.

Az IO-Link egy nagyon hatásos szabvány (IEC 61131-9), hogy intelligens megoldásokat állítson be az ipari automatizáláshoz.

Az IO-Link az érzékelő/aktuátor és az interfész modul közötti pont-pont kapcsolaton alapul. A digitális interfész egy terepibusz-független pont-pont kapcsolat és az első olyan világszerte szabványosított IO technológia, amely a vezérléstől az automatizálás legalacsonyabb szintjéig kommunikál, és az érzékelőket mint az aktorok a terepi busz szintbe integrálja. Az IO-Link kommunikációs interfész kézzelfogható előnyöket kínál: a gyors és költségtakarékos telepítéshez, valamint folyamatos diagnosztikát és az érzékelők gyors cseréjét. Mivel ezek központi helyről paraméterezhetők. Ez nagyobb rugalmasságot eredményez, és növeli az automatizálás hatékonyságát.

Az IO-Link univerzális interfész saját protokollal és IO-Link masterrel ugyanúgy forradalmasítja az ipari automatizálást, mint az USB csatlakozó a számítógépes világot. Minden IO-Link eszköz üzemeltethető minden IO-Link masterrel. A problémamentes kommunikáció az érzékelőtől egészen az internetig alapvető fontosságú. Főleg a gyors, rugalmas és hatékony gyártás, illetve az Ipar 4.0 (negyedik ipari forradalom) érdekében. Továbbá a növekvő adatmennyiség kezelésével is fel kell venni a versenyt. Az interfész a vezérléstől az automatizálás legalacsonyabb szintjéig kommunikál, és csatlakoztatható szinte minden terepi busz rendszerhez. Ehhez csak egy szabványos vezeték és M5, M8 vagy M12 csatlakozódugós szabványos csatlakozó szükséges. Továbbá az érzékelők az IO-Linken keresztül közvetlenül beszerelhetők az aktív helyen, ahol a folyamattechnológia szempontjából optimálisan vannak elhelyezve.

Az IO-Link egy intelligens alaptechnológia

A szabvány lehetővé teszi a folyamat- és szervizadatok, valamint az események cseréjét. Ugyanakkor az IO-Link lehetőséget nyújt a paraméteradatok közvetlen lementésére az IO-Link masterbe. Az IO-Link egyszerűvé teszi az új eszközök telepítését és cseréjét, és hibamentes adatátvitelt garantál. Az egyértelmű hozzárendelés egyszerű paraméterezést, hibaanalízist és folyamat-ellenőrzést tesz lehetővé, amely helytől függetlenül mobil terminálokról is történhet. Az érzékelők hozzáférhetősége az IO-Link révén már nem játszik szerepet, mivel a lényeges információk a vezérlésben központi helyen vannak lementve és lehívhatók.Previous Gerincvelő-sérültek csúcstechnológiája
Next A 2020. év madara az erdei fülesbagoly

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =