3D családi ház nyomtatás Magyarországon?


3D családi ház nyomtatás
Olvasási idő: < 1 perc

Nos, ez nem vicc. Magyarországon is megjelent a technológia.

A háznyomtatások gyorsaságát napi 150 m2 kapacitással végző 3D családi ház nyomtató robot elhozta a jövőt Magyarországra. A magyar Kp Sales House Kft. Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában kizárólagosságot szerzett a Constructions 3D háznyomtatási technológia kivitelezésére.

A néhány éve még tudományos-fantasztikumnak tűnő dolgot, olyan külföldi videók váltották fel, amelyek a tudományos körökből hallott háznyomtatás valóságát mutatták be. A Kp Sales House Kft. Európában elsőként képes a 3D nyomtatókhoz hasonlóan családi házakat nyomtatni. Egy pontból 250 m2-es alapterület nyomtatható maximum 8 méteres magasságban. De 5 méteres mélységben akár pince is kivitelezhető.

A nyomtatott családiház-szerkezet igazi érdekessége, hogy a fal, a födém és a tetőszerkezet hőszigetelése a passzív házak előírásait is túlteljesíti, ezzel együtt statikailag az építőiparban használatos födém betonhoz képest 50 százalékkal nagyobb nyomószilárdsággal rendelkezik. A tűzvédelmi teszteken 120 percen túl is elviselte az 1200 Celsius fokos hőmérsékletet és rendkívül magas a földrengés elleni védelme is.

A nyomtatáshoz geocementből előállított speciális print anyag 90 százalékkal képes csökkenteni a hagyományos építőanyagok előállításához szükséges CO2-kibocsátást, ezáltal nem csak az üzemeltetés lesz közel nulla károsanyag-kibocsátású, hanem az alapanyag előállítás is. A 3D családi ház nyomtató legfőbb erénye, hogy 5 mm pontossággal dolgozik és egy nagyobb kőműves brigádot képes helyettesíteni úgy, hogy minden pillanatban ugyanazt a minőséget nyújtja. Nonstop képes csendesen dolgozni, hiszen elektromos hajtással rendelkezik. A ház nyomtatása után a gép összecsukja karjait és egy bejárati ajtónyi
nyíláson keresztül saját lánctalpain távozik, nulla hulladékot hagyva maga után.

A magyar kivitelező szerint a 3D családi ház nyomtató megoldást nyújt a szakmunkás hiányra is a szerkezetépítés területén.Previous National Geographic és a globális felmelegedés
Next Nyári táborok a debreceni Agórában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + kilenc =