Diploma vagy szakmunka? Tudomány és szakértelem kéz a kézben járnak!


Diploma vagy szakmunka? Tudomány és szakértelem kéz a kézben járnak!
Olvasási idő: 2 perc

Sok-sok vitát lehet arról hallani, hogy egyetemre kell-e menni, lediplomázni, vagy inkább szakmát tanulni, elhelyezkedni egy hiányszakmában és így tovább.

Magyarországon mindkét téren jó lehetőségek adódnak, de tanulni és dolgozni mindenképpen érdemes – legyen az ember kutató vagy szakmunkás. Ami fontos, hogy legyen meg a kellő szakmai tudás, teremtsünk értéket, és akkor a lehetőségek is jönni fognak!

Diplomás és szakmunkás munkalehetőségek Magyarországon

Ha megnézzük a hazai munkalehetőségeket – a fővárosban vagy vidéken egyaránt –, láthatjuk, hogy mind a diplomások, mind a szakmunkások számára adódnak opciók. Nézzük meg például Pécs városát, amit egyetemvárosnak is neveznek! Pécs remek kiindulópont a diplomás karrierhez, de a szakmunkások is számos lehetőséget találhatnak maguknak a városban – tanuláshoz és elhelyezkedéshez egyaránt.

Lakatos munka Pécs városában a pecsallas.hu állásportálon – ilyen és ehhez hasonló szakmai pozíciókat lehet megpályázni a városban, miközben akár egy orvos vagy ügyvéd is jó eséllyel talál magának iskolát és munkát. A PecsAllas.hu oldalon akár kategóriákra szűrve is lehet keresni a különböző munkáltatói ajánlatok között.

Tanulni vagy dolgozni éri meg jobban ma Magyarországon?

A munkaerőpiacon mondhatni mindkét irány kitaposott ösvény. Az egyetemi képzés hosszú távú befektetés, míg szakmunkásként hamarabb is biztos megélhetéshez, magas fizetéshez lehet jutni. A fontos az, hogy mindenki megtalálja azt a hivatást, ami érdekli. Illetve azt, amiben ki tud teljesedni. Egy egészséges társadalom nem tud működni egyik vagy másik nélkül.

A “tanulni vagy dolgozni” kérdésre az lehet a válasz, hogy mindkettő megéri. Tanuljunk ki valamit, dolgozzunk benne, szerezzünk szakmai tapasztalatot, de sose álljunk le az önfejlesztéssel! Hiszen rohamosan, napról napra változik a világ, és jó eséllyel a szakmánk is.

A kulcs az értékteremtés és szakmai tudás

Az igazi siker és a leginkább kifizetődő megoldás tehát az, hogy bármilyen utat is választunk, a cél a szakmai tudás megszerzése és az értékteremtés kell legyen. Így pedig csúnyán fogalmazva az igény is megnő arra, hogy foglalkoztassanak minket, vagy épp vállalkozóként aknázzuk ki ügyfeleink igényeit. Nem tennénk tehát különbséget diplomás és szakmunkás között, hiszen a tudás és a munka minden területen a meghatározó szempont.Previous Négy jól csengő szakma, de mit takarnak az elnevezések?
Next Különleges halmazállapotú ferroelektromos nematikus folyadékkristályok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × három =