Négy jól csengő szakma, de mit takarnak az elnevezések?


Négy jól csengő szakma, de mit takarnak az elnevezések?
Olvasási idő: 2 perc

Az angol szakmai nyelv egyre inkább átszövi a magyar munkaerőpiacot is, különösen az informatika és a menedzsment területén.

Az új foglalkozások gyakran angol elnevezésekkel jelennek meg, amelyek nem mindig egyértelműek mindenki számára. Íme, négy angol névvel emlegetett szakma, foglalkozás, amelyekkel könnyen találkozhatunk egy-egy álláshirdetésben. Nézzük, mit takarnak az elnevezések!

Scrum Master

A Scrum Master szerepe a Scrum projektmenedzsment módszertan alkalmazásánál kulcsfontosságú. A scrum egy agilis, vagyis rugalmas fejlesztési módszertan, amelyet leginkább szoftverfejlesztési projektekben alkalmaznak. A Scrum Master feladata, hogy segítse a csapatot a projekt sikeres végrehajtásában, biztosítva, hogy mindenki betartja a scrum szabályait. Nem egy klasszikus vezetői pozíció, inkább egy facilitátor, aki lehetővé teszi a csapat számára, hogy a lehető legjobban teljesítsen. Egy néhány napos Scrum Master képzés alatt el lehet sajátítani a legfontosabb alapokat, és aztán már a gyakorlat teszi a mestert.

Business Analyst

A Business Analyst, vagy üzleti elemző, kulcsfontosságú szerepet tölt be a vállalat döntéshozatali folyamataiban. Feladata, hogy mélyrehatóan megértse és elemezze a vállalati folyamatokat, azok hatékonyságát és a piacon belüli helyzetét. Az elemzések alapján javaslatokat tesz a folyamatok optimalizálására, költségcsökkentésre és az ügyfélelégedettség növelésére. Egy ügyes Business Analyst képes arra, hogy kritikus üzleti igényeket azonosítson, megoldási javaslatokat dolgozzon ki, és támogassa a vállalat stratégiai irányainak megvalósítását. Ha valakit érdekel ez a terület, akkor Business Analyst tanfolyamok Budapest több képző központjában is elérhetőek.

Data Scientist

A Data Scientist, vagy adattudós igen keresett szakma a technológiai és üzleti szektorban. Ez a szakember nagy mennyiségű adatot elemez és dolgoz fel azzal a céllal, hogy később értékes következtetéseket vonhassanak le, melyeket a vállalat stratégiai döntéseihez használhatnak fel. A Data Scientistre úgy is gondolhatunk, mint aki matematikai statisztikai modelleket, gépi tanulási algoritmusokat és adatbányászati technikákat használ fel adataink „rejtett kincseinek” feltárására.

User Experience Designer

A User Experience Designer, röviden UX designer az a szakember, aki azért felelős, hogy a digitális termékek, mint például weboldalak, alkalmazások felhasználói élménye minél jobb legyen. A UX designerek az interakciók finomításával, a felhasználói interfész tervezésével és a felhasználói visszajelzések alapján történő iteratív fejlesztésekkel biztosítják, hogy a végfelhasználók számára a termék könnyen érthető, jól használható legyen.Previous Egyszerű algebra - feladat és megoldás
Next Diploma vagy szakmunka? Tudomány és szakértelem kéz a kézben járnak!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − kettő =