Európa egyetlen gluténjelző kutyája


Európa egyetlen gluténjelző kutyája
Olvasási idő: 2 perc

Magyarországon segít Európa egyetlen gluténjelző kutyája a 13 éves súlyosan gluténérzékeny Emmának.

Emma anyukája valószínűleg egy olyan hétköznapi hős, akit anyának hívunk, aki mindent megtesz a gyermekéért. Így, ha arra van szükség, akkor a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület segítségével kiképeztet egy kutyát. GoFree Európa első gluténjelző segítőkutyájaként jelzi, ha a fogyasztandó ételben akár minimális glutén is található.

Bár a gluténérzékenységre sokan legyintenek, divathóbortnak, nem létező problémának bélyegzik. Ám, ők még soha nem élték át, milyen, ha valakinek a szervezete nem tolerálja a glutént. Ilyenkor a súlyos és látványos rosszullétek sem ritkák felnőtteknél és gyerekeknél is. Azok, akik súlyos cöliákiával élnek, vagyis a szervezetük a bizonyos gabonákban megtalálható glutén minimális mennyiségét sem tolerálja, akár a gluténmentesnek minősülő ételektől is rosszul lehetnek. Már csak azért is, mert ha egy étel 1 kg-ja kevesebb, mint 20 mg glutént tartalmaz az már gluténmentesnek minősül. De van, akinek erre is figyelnie kell!

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkénteseként régóta foglalkozik segítőkutyákkal, akik fogyatékossággal élő emberek hű társai, és tulajdonképpen helyettük látnak, hallanak és mozognak.

Sőt: Emma testvére autizmussal él, és neki is van segítőkutyája. Így merült fel, hogy ezek között a különleges képességű négylábúak között talán akad olyan, aki épp a cölikáliásoknak tudna segíteni. Amerikában már léteznek gluténjelző kutyák, akik a legkisebb mennyiségben is képesek kiszagolni az ételekben megbújó alattomos összetevőt. Mivel azonban Európában még sosem volt ilyen kutya, egy menhelyen élő kutyára GoFree-ra esett a választás, majd a NEO és egy külföldi kiképző segítségével kiképezték gluténjelzőnek Emma mellé.

GoFree Európa első gluténjelző kutyája, aki valóban teljes biztonsággal jelzi a glutén jelenlétét az ételekben. A kiképzés során megtanulta, hogy a mancsával érintse meg a szennyezett ételt tartalmazó üveget, így Emma vendégségben ma már mindig tudja, mit ehet és mit nem. 

Hazánkban is egyre nagyobb az igény hasonló négylábú segítőtársakra, legyen szó hallássérülteket, mozgássérülteket segítő, vakvezető, rohamjelző vagy éppen terápiás kutyákról. Egy segítőkutya kiképzése azonban nem csak időigényes, de komoly anyagi ráfordítást is igényel. A költségeket támogatásokból és a befolyó személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból fedezi az egyesület. 

„A kiképzés átlagosan 1,5-2 évig tart, 300 órányi képzés mellett 700 napnyi nevelőszülői ellátást kap egy-egy segítőkutya jelölt. A képzés mellett költséget jelent a speciális, minőségi táp, az állatorvosi költségek is, ezeket mind mi fedezzük. De megéri, hiszen megfizethetetlen érzés látni, amikor újabb kerekesszékes vagy más fogyatékossággal élő ember lel segítő társára egy általunk képzett kutyában. Az adó 1% felajánlások minden évben komoly támogatást jelentenek munkánkhoz.” – mondta el Mányik Richárd, az egyesület elnöke.

 


Previous Megjelent a The Oxford Guide to the Uralic Languages című kötet
Next Lányok Napja - A lányoké a tudomány világa

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 11 =