A kölyökkutyák étrendje felnőtt korban befolyásolhatja a bélrendszer egészségét


A kölyökkutyák étrendje felnőtt korban befolyásolhatja a bélrendszer egészségét
Olvasási idő: 2 perc

A Helsinki Egyetem kutatói azt találta, hogy a kutyák kölyök- és serdülőkori étrendje befolyásolhatja a krónikus bélbetegségek előfordulását későbbi életszakaszukban.

A kutyák gyomor-bélrendszeri tünetei közé tartozik a tartós és/vagy visszatérő hányás, hasmenés, bélhangok és gázképződés, étvágycsökkenés, hasi fájdalom, hányinger és/vagy súlycsökkenés (három hétnél tovább tartó). A tünetek súlyos és stresszes hatással vannak a kutya életére és megnövelik a gazdi gondozói terhét. A közepes és magas jövedelmű országokban élő kutyák és emberek ugyanabban a nem fertőző betegségben szenvednek. Ebbe pedig beleértjük sajnos, a krónikus gyulladásos gasztrointesztinális rendellenességeket is. A kutyák krónikus gyulladásos bélbetegségének okai nem teljesen ismertek, de a krónikus bélrendszeri problémák nagy része diétával kezelhető. A gyűjtött adatokat elemezve több ezer finn kutyatulajdonos válasza alapján keresték az összefüggéseket a kölyökkutyák étrendje, etetése és a betegségekre való hajlam, illetve a környezeti tényezők között. A tanulmány azért is érdekes, mert az egyik következtetése az állateledelek negatív hatására vonatkozik. Míg egy másik az emberi étkezési maradékok ésszerű, tudatos alkalmazásáról beszél. Ezt pedig, lássuk be, kevesebbszer halljuk manapság!

A betegségek okát kutatva elmondható, hogy

mindkét fajnál gyakori okok közé tartozik a genetikai hajlam, a bélflóra alacsonyabb mikrobiális diverzitása (fajgazdagsága és egyenetlensége), valamint a nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrend. A krónikus enteropátia és az IBD bizonyos mikrotápanyagok, például a D-vitamin alacsony szintjével is összefüggésbe hozható. A tanulmány megállapította, hogy a nyers húst, belsőséget, halat, tojást és csontokat tartalmazó nyers táplálék csökkentette a krónikus bélbetegség kialakulásának valószínűségét felnőttkorban, ha a kutya kölyökkutya étrendjében az havonta többször is szerepelt. Emellett a kutyáknak adott ételmaradékok csökkentették a felnőttkori megbetegedések valószínűségét. Ráadásul a hatás annál nagyobb volt, minél gyakrabban kapta őket a kutya kölyökkutyaként. Másrészt nőtt a felnőttkori krónikus bélbetegség kialakulásának valószínűsége, ha az állat kölyökkutyaként csak vagy többnyire száraz tápot evett. Ezeket a hatásokat a serdülők étrendje során is megfigyelték, de az nem volt jelentős mértékű.

A bél egészsége szempontjából előnyösnek találtak egyes élelmiszereket. Például: nyers csontok és porcok, nyers hús és belsőségek, valamint bogyós gyümölcsök (áfonya, vörösáfonya). Az iparilag előállított, feldolgozott és a kölyökkorban adott rágócsontok, bőrcsontok, felnőttkorban is növelték a krónikus bélbetegség kialakulásának valószínűségét. Mivel ennek okát ebben a tanulmányban nem sikerült megállapítani, a kutatók azt javasolják a fogyasztóknak, hogy ismerkedjenek meg a rágcsák eredetével és gyártási módjával. Ha szükséges, akkor kérjenek további információkat a gyártótól. Továbbá arra is érdemes figyelni, hogy a magyarok és a finnek valószínűleg eltérően táplálkoznak, így kérdéses, mit jelent az ételmaradék pontosan.

Ne feledjük! A kutyák számára csak a fehérje és a zsír nélkülözhetetlen, szénhidrátra nincs étrendi igényük. A kölyökkutyák étrendje pedig nem is annyira bonyolult.

 

Felhasznált irodalom:Previous Óriás mágneses örvények a Szaturnusz mágneses terében 
Next Nemzetközi matematikatanítási konferencia lesz Budapesten

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =