Nemzetközi matematikatanítási konferencia lesz Budapesten


Nemzetközi matematikatanítási konferencia lesz Budapesten 2023 júliusában
Olvasási idő: 2 perc

2023. július 10-14. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet szervezi meg Európa legnagyobb matematikai oktatásmódszertani tanácskozását.

Az ELTE lágymányosi campusára ezer résztvevőt várnak a European Society for Research in Mathematics Education (ERME) rendezésében megvalósuló a 13. CERME Konferenciára. A szervezet kétévenként úgynevezett matematikatanítási konferencia keretében biztosít lehetőséget a terület szakemberei számára, hogy a különböző európai országokban folyamatban lévő kutatásokat megismerjék és kutatói együttműködéseket alakíthassanak ki. Mindennek alapja a szervezet híres három C-je (communication, cooperation and collaboration).

A matematika oktatásának nehézségét az adja, hogy bár szerepe meghatározó a gondolkodásban, elvontságával azonban felülemelkedik más. Az örök érvényű, mégis állandóan fejlődő gondolati rendszert úgy kell megismertetni a tanulókkal, hogy nyilvánvaló legyen a gyakorlati hasznossága is. Ennek a rendezvénynek is az a célja, hogy a matematikatanítás elméletével, módszereivel foglalkozó európai kutatókat közös gondolkodásra sarkallja. Pontosan ezért épül fel úgy az esemény, hogy az egyéni kutatási beszámolók helyett az együttműködésen alapuló csoportmunkára helyeződik a hangsúly. A résztvevők egy adott munkacsoportba jelentkezhetnek egy-egy előadással, majd a konferencián végig ezzel a csoporttal dolgoznak együtt. Ez jó lehetőséget teremt az elmélyült munkára és az adott terület legkiválóbb kutatóinak megismerésére. Eredményeiket a csoportok plenáris üléseken vitatják meg. A konferencia részét képezik a szervezet jövőbeli munkájával és irányaival foglalkozó ülések is.

 

A helyi szervezőbizottság elnöke Csapodi Csaba, az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központ adjunktusa, a Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézet Módszertani Osztályának munkatársa. A nemzetközi programbizottságot Paul Drijvers, az Utrechti Egyetem oktatója, a Freudenthal Intézet tudományos igazgatója vezeti. A konferencia plenáris előadásait Lovász László matematikus, az MTA korábbi elnöke és Berta Barquero, a Barcelonai Egyetem oktatója tartja.

A hagyományoknak megfelelően a CERME konferencia előtt, július 9-10-én kerül sor a matematika oktatásával foglalkozó fiatal európai kutatók kétnapos rendezvényére, a YERME Napokra is. Itt mesterszakos hallgatók, PhD-hallgatók, illetve frissen PhD-zett posztdoktorok találkozhatnak és ismerhetik meg az európai matematikaoktatás különböző irányzatait és képviselőiket.

A matematikatanítási konferencia eseményére előadással vagy poszterrel február 15-ig lehet jelentkezni, tehát sietni kell! A konferenciával kapcsolatos kérdéseket a cerme13@renyi.hu e-mail-címen várják.Previous A kölyökkutyák étrendje felnőtt korban befolyásolhatja a bélrendszer egészségét
Next Aszteroidabecsapódás – összetett gyémántszerű nanoszerkezetek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + tizenkilenc =