Filmtörténeti élménypark Ózdon


Interaktív filmtörténeti kiállítást készít Ózdon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa).
Olvasási idő: 2 perc

Interaktív filmtörténeti kiállítást készít Ózdon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa).

Interaktív filmtörténeti kiállítást készít Ózdon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa).Az uniós forrásból megvalósuló projekt, azaz az egykori kohászati művek területén hamarosan megkezdődő építkezés szervesen kapcsolódik az ózdi Ipari Park kulturális célú átalakítási folyamatába. Lovas Lajos a MaNDa főigazgatója elmondta, hogy a projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében valósul meg, a rendelkezésre bocsátott közel 1 milliárd forintból átalakítják, és új funkcióval látják el a néhai, 2800 négyzetméteres Fúvógépházat, amely Nemzeti Filmtörténeti Élményparkként több szempontból is lehetőséget teremt a magyar filmtörténet kulturális javainak megőrzésére és bemutatására.

A nyertes koncepció szerint mintegy 200 ezer archív filmtekercs biztonságos tárolására nyílik lehetőség és a kialakításra kerülő kiállítóterek bevezetik majd a látogatókat a magyar és regionális filmtörténetbe. Lovas hangsúlyozta, hogy a kiállítás tartalma – a térség turisztikai szokásait figyelembe véve – magyar, szlovák, cseh és lengyel nyelven is elérhetőek lesznek, a hatalmas „greenboxokból”, filmes díszletekből kialakított tárlat különleges attrakciója pedig a „filmes karaoké”, amikor a vendégek a rendelkezésre álló mini-stúdiókban egy-egy híres filmjelenet erejéig kipróbálhatják színészi képességeiket.

A projekt szakmai vezetője, Nyalka Antal építész jelezte, hogy a közel száz éves múltra visszatekintő gyárcsarnok régi szépségében állhat helyre, miközben egyedülálló lehetőséget teremtenek a filmesek számára egy közel nyolcvan méter hosszúságú és egybefüggő „greenbox-fal” kialakításával. Az épület adottságait figyelembe vevő tervekben bejárható és temperált filmes ösvényt is kialakítanak. A helyszín kiváló oktatási terepet biztosíthat a jövő filmes generációi számára is, akik itt sajátíthatják el a filmkészítés alapismereteit. A látogatók rekonstruált díszletek között okostelefonokkal és digitális kamerákkal elkészíthetik saját kisfilmjüket, és a helyszínen alkalmuk lesz azok digitális feldolgozására is. A tervek szerint a csarnokteremben havonta más-más filmekhez és színházi előadásokhoz kapcsolódó díszleteket állítanak ki. Sajátos klímaberendezések alkalmazásával biztosítják a történetekhez kapcsolódó időjárási körülményeket: az univerzális esőztető berendezések ködöt, párát, szemerkélő esőt, a légbefúvó berendezések a tavaszi szellőt vagy épp viharos széllökéseket szimulálnak majd. Az élménypark egyéni látogatók és csoportok fogadására is alkalmas lesz.

A MaNDA az ország egyetlen filmes közgyűjteménye, amelyben 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Itt található az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, a plakáttár 26 000 plakátot, a fotótár pedig több mint 350 000 fotót őriz.

Interaktív filmtörténeti kiállítást készít Ózdon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa).

Interaktív filmtörténeti kiállítást készít Ózdon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa).

Interaktív filmtörténeti kiállítást készít Ózdon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa).Previous Nincs természeti katasztrófa - csak árvaszúnyog
Next Mítoszok és tények az atomenergiáról

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =