Hazamehetett az első remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweisből


KezeléséHazamehetett az első remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweis Egyetemről.
Olvasási idő: 2 perc

Kezelését követően október 25-én hazamehetett az első remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweis Egyetemről.

Az egyetem három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban. Ugyanakkor a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használják. Eddig 15 beteget kezeltek vele és már hazamehetett az első  remdesivirrel kezelt beteg is. A klinikákon alkalmazott magas színvonalú, komplex terápia része a vérplazmaterápia is, amelyben eddig 57-en részesültek a SOTE-n.

A kifejlesztett és legyártott remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni készítmény klinikai vizsgálata 2020. október 12-én kezdődött Magyarországon. A készítmény csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát és lerövidíti a kórházban töltött időt.

A vizsgálati dokumentációkat, szakmai anyagokat a közreműködők megfeszített munkával rekord rövid idő alatt készítették el, és a jóváhagyás is megtörtént. Így a klinikai vizsgálatok a magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatban október közepén kezdődtek meg Magyarországon. Ezekben a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet – az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház – mellett a Szent János Kórház vesz részt első körben, de további intézmények bevonása is várható.

A remdesivir 2020. október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala minősítésével is. Elsőként a Debreceni Egyetemen kezdődött el a kezelés, de azóta már több beteg is megkapta a magyar gyártású remdesivir infúziót az ország több kórházában. A vizsgálat keretében a magyar betegek ingyenesen kapják a készítményt, amelyhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújt anyagi támogatást.

Október 25-éig 19 COVID-19 beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

Mindezek mellett 2020. áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon is, az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. Az új  bizonyosságok ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák az egyetemen a kortikoszteroidokat a COVID-betegek esetében.

Az a 75 éves nő, cukorbetegséggel is küzdő COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar  remdesivir készítményt az intézményben, október 25-én hagyhatta el a kórházat. A páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára. Ott még aznap megkapta a remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőző szert és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában is részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról és már otthonában lábadozik.Previous Titokzatos áldozati leletegyüttes hazánkban
Next Szöveges feladatok megoldása elsőfokú egyenletekkel kezdőknek 1.

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =