Az első úszó atomerőmű üzembe helyezés előtt áll


Az első úszó atomerőmű üzembe helyezés előtt áll
Olvasási idő: 2 perc

Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű megérkezett végső állomáshelyére, az oroszországi Távol-Keleten lévő csukcsföldi Pevekbe.

Így az idei év végén megkezdheti működését. Üzembe helyezését követően ez lesz az első, kis moduláris reaktorok technológiáján (small modular reactors – SMR) alapuló atomerőmű. „Működő prototípusként” megbízható forrásként biztosítja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaellátást a távoli területek számára.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta:

„Ez valószínűleg kis lépés az Északi-sarkvidék fenntartható fejlődésében, de óriási ugrás a távoli, villamosenergia-hálózat nélküli területek szénmentesítésében, és a kis moduláris atomerőművek fejlődését tekintve világszerte vízválasztó esemény.”

A projektet szerte a világon tudósok, atomenergetikai szakértők és környezetvédők üdvözölték.

Agneta Rising, a Nukleáris Világszövetség vezérigazgatója szavai szerint:

„Annak érdekében, hogy 2050-ig a világ villamosenergia-termelésének legalább 25 százalékát biztosítsuk a nukleáris iparág Harmónia céljainak megfelelően, az atomenergia előnyeit több ember számára és szélesebb területekre kell eljuttatnunk. Az Akagyemik Lomonoszov az első a kis, mobil és többfunkciós atomerőművek körében. Tiszta és megbízható villamos energiát, hőt és vizet szolgáltat majd, és hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez.”

Az Akagyemik Lomonoszov kísérleti projekt és „működő prototípus” egy, a jövőbeli úszó atomerőművek és parti létesítmények flottájában, amely orosz gyártású, kis moduláris reaktorokon alapul. A kis teljesítményű egységeket az Oroszország északi és távol-keleti részén nehezen elérhető területeken történő telepítésre, valamint exportra szánják.

A peveki telepítés teljes költségét nem hozzák nyilvánosságra addig, amíg a projekt nem fejeződik be. De a Roszatom szóvivője elmondta, hogy erősen versenyképes technológiáról van szó:

„Miután elkezdjük a kis reaktorok sorozatgyártását, a távoli területek számára épült SMR-alapú erőművek jó eséllyel termelnek majd a dízelnél olcsóbb villamos energiát, amivel pénzt takarítanak meg és megelőzik a káros anyag kibocsátását.

Az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű két, a jégtörőknél használtakhoz hasonló, 35 MW villamos- és 300 MW hőteljesítményt biztosító KLT-40C típusú reaktorral van felszerelve. A Roszatom úgy tervezte, hogy a design úszó atomerőműként (Floating Nuclear Thermal Power Plant – FNNP) fog üzemelni. A hajó 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna vízkiszorítású. Az Akagyemik Lomonoszov – az első ilyen típusú hajó – a 18. században élt orosz tudós, Mihail Lomonoszovról kapta a nevét.Previous Az emlékek kialakulásának folyamata
Next A Pécsi Tudományegyetem PET ellenes

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =