Társadalom- és viselkedéstudományi vizsgálatok dokumentációja


Társadalom- és viselkedéstudományi vizsgálatok dokumentációja
Olvasási idő: < 1 perc

Az ELTE PPK kutatóinak kezdeményezésére nemzetközi konszenzus született a társadalom- és viselkedéstudományi vizsgálatok dokumentációjáról.

Ennek alapján Aczél Balázs, Szászi Barnabás és Kekecs Zoltán készítettek egy applikációt. Ennek segítségével a tudományos szakcikkek szerzői egyszerűen készíthetnek kutatásaikról átláthatósági jelentéseket. A társadalomtudományi és viselkedéstudományi kutatásokat gyakran illetik kritikával. Főleg azért, mert az adatgyűjtés módja és az elemzéshez használt módszertani eszköztár nem kellően dokumentált a megjelent publikációkban.

Ez megnehezíti vagy ellehetetleníti az elemzés megismétlését és ezzel a kutatási eredmények validálását. Az is bizonytalanságot kelthet az eredmények hitelességével kapcsolatban, ha a tudományos eredmények eléréséhez vezető kutatómunka részletei homályba vesznek. Bár a kérdéses tudományterületek művelői elismerték a kutatásaik tárgyát képező adathalmazok és az elemzési módszerek átláthatósága iránti igény jogosságát, hosszú ideje nem tudtak egyetértésre jutni arról, mit is jelent pontosan a transzparencia.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói, Aczél Balázs egyetemi docens, Szászi Barnabás és Kekecs Zoltán egyetemi adjunktusok több éves fejlesztői és nemzetközi egyeztető munka eredményeként

36 elemből álló átláthatósági ellenőrzőlistát (Transparency Checklist) alakítottak ki.

A kérdések megválaszolásával egy empirikus kutatás eredményének publikálásakor a szerzők megbízható módon rögzíthetik a releváns információkat az adatgyűjtés módjáról, az elemzéshez felhasznált adathalmaz reprezentativitásáról, az elemzés módszertanáról, az elemzett adatok és elemző eszközök hozzáférhetőségéről. Az ellenőrzőlista alkalmazását megkönnyíti a PPK-s szerzők által kidolgozott applikáció, melyet kitöltve átláthatósági riport generálható az adott kutatásról. A riport linkje pedig bekerülhet a kéziratba.

Az ellenőrző lista használatának szélesebb körű elterjesztése érdekében a fejlesztők a 36 elemű teljes checklist mellett egy rövidített, 12 kérdésből álló kérdőívet is kialakítottak. Ennek alkalmazása kevésbé megterhelő a szerzők számára. A rövidített verzió szintén elérhető az applikációban. A szerzők abban bíznak, hogy szakterületek mértékadó folyóiratai a jövőben meg fogják követelni a kutatások átláthatóságát igazoló, nemzetközi konszenzuson alapuló Transparency Checklist alkalmazását, és az átláthatósági jelentés a tudományos szakcikkek megjelentetésének feltételévé válik a szaklapok minél szélesebb körénél.Previous A Lánchíd születésnapja
Next Az élet eredetének feltárása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 14 =