Zrínyi Miklós ravatala fölött


Zrínyi Miklós ravatala fölött
Illusztráció: Wikipédia
Olvasási idő: 1 perc

1664. november 18-án vadászbalesetben (a Csáktornya környéki kursaneczi erdőben) elhunyt a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, a költő Zrínyi Miklós.

Talán többen tudják, hogy ezt az évet Zrínyi Mikós tiszteletének szentelte a Honvédelmi Minisztérium javaslatára a kormány. Nem keverendő a két Zrínyi! A költő Zrínyi Miklós dédapja IV. Zrínyi Miklós (hadvezér), 1508 körül született szigetvári hős. A Szigetvárért életét 1566 szeptember 7-én feláldozó legendás emlékű várkapitány.

A költő halálát a mai napig számos kérdés övezi, végtisztességének rítusáról pedig igencsak kevés forrás maradt az utókorra. A Zrínyi Miklós ravatala fölött című, élő interpretációs rövidfilm betekintést enged a XVII. századi főnemesi végtisztességet övező rítusokba, viselettörténetbe, de még a gasztronómiába is! A film bemutatóját megelőző szakmai beszélgetés alkalmával az érdeklődők betekinthetnek a forgatás kulisszái mögé, feltehetik kérdéseiket az élő interpretáció módszertanával kapcsolatban, valamint megtudhatják azt, hogy mitől marad hiteles a történelmi újrajátszás. Zrínyi fő célja a török kiűzése volt. Magyar Marsnak is nevezték. I. Lipót magyar főparancsnokká tette Zrínyit, aki az 1663-64. évi háborúban látványos sikereket ért el, mert 1664. január-februárban téli hadjáratot vezetett. Ennek során kihasználta, hogy a törökök nem szerettek télen a hadszíntéren mozogni, így Zrínyi a seregével 240 km-re tudott behatolni az ellenséges területre, felégetve a török utánpótlást szolgáló eszéki Dráva-hidat.

A film az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben c. mintaprogram keretein belül készült,  Bárány Dániel és Bárány Krisztián rendezésében készítette a Filmever Stúdió.

A filmbemutató időpontja: 2020.11.18. 18:00

A beszélgetés résztvevői: Bódai Dalma moderátor, Az Ars et Virtus Horvátország-Magyarország 800 éves közös örökség c. kiállítás projektmenedzsere. Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Zay Orsolya, régész, történész, reenactor. Bethlen Gábor Hagyományőrség. Bárány Krisztián, rendező, Filmever Stúdió. Dr. Szvitek Róbert, történész, szakmuzeológus, az Ars et Virtus Horvátország-Magyarország 800 éves közös örökség c. kiállítás társkurátora.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a beszélgetés a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook oldalán élő közvetítésben zajlik!Previous Az egyszer használatos maszkok sorsa
Next Mit hozhat a jövő?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − tizenkettő =