Tojássárgája felhasználásával fejlesztenek COVID-19 „ellenanyagot”


Tojássárgája felhasználásával fejlesztenek COVID-19 "ellenanyagot"
Olvasási idő: < 1 perc

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft. kutatásfejlesztési projektjében, ahol tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a COVID-19 betegséget okozó vírussal szemben hatékony ellenanyagot.

A Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma és a Prophyl Kft. évek óta keresi annak a lehetőségét, hogy miként tudnának együtt dolgozni. A COVID-19, a koronavírus-járvány és annak megfékezése lehetőséget adott az együttműködésre. A kutatásfejlesztési projekt elsődleges célja, hogy IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban. Mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus fehérjével – specifikus kórokozóktól mentes – csirkéket. Az oltást követően nem csak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, mely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából.

A pécsi virológusok a kezdetektől nagy szerepet vállaltak a projektben, az ellenőrző vizsgálatok és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A madarak zárt körülmények közötti tartása, oltása és a mintavételek a Prophyl Kft. speciális telephelyén történik. A vér- illetve tojásminták tesztelése azonban már az SzKK-ban. Itt a kutatók Prof. Dr. Jakab Ferenc vezetésével azt vizsgálják, hogy megtalálható-e az említett IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust. Ezek a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak, így hamarosan – várhatóan szeptemberben – megkezdődhetnek az állatkísérletek is.

A jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni hatóanyag a tervek szerint nem vakcinaként kerülne alkalmazásra. A betegség megelőzését szolgálhatná azáltal, hogy lokálisan alkalmazható készítményként (például orrspray formájában) a nyálkahártyára juttatva helyileg semlegesíthetné a vírust. Így több órán keresztül védhetne majd a fertőzéstől.Previous Marburg-vírus betegség Nyugat-Afrikában
Next Az atomenergia tartós emberi jelenlétet teremt a Holdon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + kettő =