2023-as trendek a robotikában


2023-as trendek a robotikában
Olvasási idő: 3 perc

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint öt kiemelkedő trend van idén a robotikában.

A robotikai és automatizálási iparág trendjei például a fenntarthatóság, az AI és a rövidebb ellátási láncok. De az első és a legfontosabb az energiahatékonyság. Az öthöz mi is hozzátettünk néhányat.

Mert a növekvő energiaköltségek világában az energiahatékonyság kulcsfontosságú a vállalatok versenyképességének javításában. A robotika elterjedése számos módon képes csökkenteni a gyártás energiafelhasználását. Például a hagyományos összeszerelő sorokhoz képest a fűtés csökkentése révén jelentős energiamegtakarítás érhető el. Vagy a robotok nagy sebességgel dolgozva növelik a termelési rátákat, így a gyártás idő energiahatékonyabbá válik. Mindezek mellett az is elmondható, hogy a mai robotokat már eleve úgy tervezték, hogy kevesebb energiát fogyasztanak. Ez pedig alacsonyabb működési költségeket eredményez.

Ha már az emberek és robotok kapcsolatánál tartunk, akkor egyértelmű, hogy vannak olyan munkahelyek, ahol a dolgozók olyan veszélyes helyzeteknek vannak kitéve, mint például mérgező vegyszerek, szűk terek. Például a raktári AMR-ek szkennereket tartalmaznak a készletszint észlelésére és az anyagkezelés automatizálására, megakadályozva a készletek kimerülését. Az AMR-ek a részegységeket és alkatrészeket is nagy távolságokra mozgatják a gyárakban, hogy felgyorsítsák a műveleteket, és megóvják a dolgozókat a nehéz fizikai munkától. Ezenkívül az autonóm fertőtlenítés révén a műhelyek és kórházak takarításában is találnak alkalmazást. Az AMR-eket a vendéglátóiparban is használják háztartási célokra, valamint élelmiszerek és áruk szállítására szállodákban és éttermekben.

Már a termelés fenntarthatósági céljainak teljesítése érdekében is energiatakarékos technológiával felszerelt ipari robotokat használnak a vállalatok.

A robotvezérlők képesek például a kinetikus energiát elektromos árammá alakítani, és visszatáplálni az elektromos hálózatba. Ez a technológia jelentősen csökkenti egy robot működtetéséhez szükséges energiát. Egy másik funkció az intelligens energiatakarékos üzemmód, amely igény szerint szabályozza a robot energiaellátását a munkanap folyamán. Mivel az ipari létesítményeknek még ma is figyelemmel kell kísérniük energiafogyasztásukat, az ilyen csatlakoztatott teljesítményérzékelők valószínűleg a robotizált megoldások ipari szabványává válnak majd.

Az úgynevezett reshoring is egy trend. A rugalmasság a különböző iparágakban az újratelepítés fontos mozgatórugójává vált. Az autógyártók például jelentős összegeket fektetnek be a szűkös ellátási vonalakba, hogy a folyamatokat közelebb vigyék ügyfeleikhez. A robotok számának tekintetében az autógyártókat is lekörözték már más cégek. Ezek a gyártók robotautomatizálást alkalmaznak, hogy költséghatékonyan és nagy mennyiségben gyártsanak nagy teljesítményű akkumulátorokat elektromos jármű projektjeik támogatására. Manapság a legtöbb ipari termék működéséhez félvezető chipre van szükség, ezek vevőközeli ellátása is kulcsfontosságú. A robotok létfontosságú szerepet játszanak a chipgyártásban, mivel megfelelnek a precizitás extrém követelményeinek. Speciálisan tervezett robotok automatizálják a szilícium lapka gyártását, átveszik a tisztítási és takarítási feladatokat vagy tesztelik az integrált áramköröket.

A robotok könnyebben használhatók egyszerűbben elérhetők, ez is egy új trend a robotikában. Ami azt jelenti, hogy a robotprogramozás könnyebbé és elérhetőbbé vált a nem szakértők számára is. A szoftvervezérelt automatizálási platformok szolgáltatói támogatják a vállalatokat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy előzetes programozási tapasztalat nélkül kezeljék az ipari robotokat. Az eredeti berendezésgyártók kéz a kézben dolgoznak alacsony kódú vagy akár kód nélküli technológiai partnerekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy bármilyen képzettségi szintű felhasználó programozzon egy robotot. Ráadásul az egyszerűen használható szoftver intuitív felhasználói élménnyel párosulva felváltja a kiterjedt robotikai programozást, és új robottechnikai automatizálási lehetőségeket nyit meg.

Az induló szoftverek a kis- és középvállalatok igényeire specializált megoldásokkal lépnek be erre a piacra a robotikában. Például: egy hagyományos nehézsúlyú ipari robot felszerelhető szenzorokkal és új szoftverrel, amely lehetővé teszi az együttműködésen alapuló beállítási műveletet. Ez megkönnyíti a dolgozók számára a nehézgépek különböző feladatokhoz való igazítását. A vállalatok így mindkét világból a legjobbat kapják: robusztus és precíz ipari robothardvert és legmodernebb kobot szoftvert.

Már 2020-ban is sok új ügyfél reagált a világjárványra robotmegoldások kipróbálásával.

Mindenképpen említésre méltó trend a mesterséges intelligencia (AI) és digitális automatizálás a robotikában. A digitális technológiák fejlődésének köszönhetően a robotszállítók és rendszerintegrátorok új alkalmazásokat kínálnak, és javítják a meglévőket a sebesség és a minőség tekintetében. Az összekapcsolt robotok egyre inkább egy összekapcsolt digitális ökoszisztéma részeként fognak működni. A Cloud Computing, a Big Data Analytics vagy az 5G mobilhálózatok megfelelő technológiai alapot biztosítanak az optimalizált teljesítményhez. Az 5G szabvány pedig lehetővé teszi a teljesen digitalizált gyártást.

Az AI robotikai használatának fő célja a külső környezet változékonyságának és kiszámíthatatlanságának jobb kezelése, akár valós időben, akár off-line. Ez a technológia segít a gyártóknak, logisztikai szolgáltatóknak és kiskereskedőknek, akik gyakran változó termékekkel, rendelésekkel és raktárkészlettel működnek. Minél nagyobb a környezet változékonysága és kiszámíthatatlansága, annál valószínűbb, hogy az AI-algoritmusok költséghatékony és gyors megoldást kínálnak. A mesterséges intelligencia olyan környezetekben is hasznos, ahol a mobil robotoknak különbséget kell tenniük a tárgyak vagy emberek között, akikkel találkoznak, és eltérően kell reagálniuk.

Mivel egy ipari robot élettartama akár harminc év is lehet, az új technológiai berendezések nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy a régi robotokat „második életet” kapjanak. Az ipari robotgyártók speciális javítóközpontokat működtetnek ügyfeleik közelében, hogy erőforrás-hatékony módon újítsák fel vagy frissítsék a használt egységeket. Ez a javításra való felkészülési stratégia a robotgyártók és ügyfeleik számára költség- és erőforrás-megtakarítást is jelent. A körforgásos gazdasághoz fontos hozzájárulás, ha hosszú távú javítást kínálnak az ügyfelek számára.



Previous Vegán forradalom. Mi lesz, ha eltűnnek a madarak?
Next A szegedi egyetem kutatói ázsiai hun temetők feltárását végzik majd Kínában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − hat =