5 dolog, ami befolyásolja a napelem hatékonyságát


5 dolog, ami befolyásolja a napelem hatékonyságát
Olvasási idő: 3 perc

A fenntarthatóbb jövő érdekében egyre többen ruháznak be napelemre.

A napelemes rendszerek segítségével zöld energiát állíthatunk elő, ráadásul lehetőség adódik arra is, hogy függetlenné váljunk a központi hálózattól. Az önellátó háztartás azonban csak akkor jövedelmező, ha a napelem maximális hatékonysággal üzemel. A napelem teljesítmény számos olyan tényezőtől függ, amivel már a tervezési szakaszban érdemes foglalkozni. Ha kellő figyelmet fordítunk ezekre a részletekre, sokszorosára növelhetjük a napelemes rendszer hatékonyságát. Nézzük, pontosan milyen befolyásoló tényezőkről van szó!

1. A napelem típusa

A napelem hatékonyságát jelentősen befolyásolja a napelem típusa és minősége. Az eltérő típusok különböző hatásfokon üzemelnek. A monokristályos napelemeknek meglehetősen magas a szilíciumtartalmuk, így ezek a leghatékonyabb napelemek. A nagy hatékonyságnak köszönhetően kevesebb napelem telepítésével is rengeteg energiát termelhetünk.

A polikristályos napelemek is viszonylag hatékonyak, habár messze nem annyira, mint a monokristályos változatok. Éppen ezért, ugyanannyi energia előállításához, polikristályos napelemből többet kell telepíteni, mint monokristályosból.

A legkisebb hatékonysággal a vékonyrétegű napelemek rendelkeznek. Ugyan ezek jóval olcsóbbak a poli- és monokristályos társaiknál, sokkal több panelre lesz szükség, ha egy komplett háztartás energiaellátását szeretnénk biztosítani. 

Ha tehát egy hatékony napelemes rendszer kiépítése a cél, nem tanácsos a napelem minőségén spórolni. Sokkal többet fizetnénk rá, ha az olcsó, de rossz minőségű napelemet pár hónappal később javítani kellene.

2. A napelem mérete

Ha maximalizálni szeretnénk a napelem hatékonyságát, nem mehetünk el szó nélkül a napelem mérete mellett. Itt nem csak a fizikai méretekről, hanem a teljesítményről is beszélünk. A panelek tényleges mérete egyértelműen meghatározza, hogy hány darabot lehet adott területre telepíteni. Emellett a napelemek súlyával is számolni kell, hiszen, ha a tető szerkezete nem elég erős, összeroskadhat a hatalmas plusz teher alatt.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy előre kiszámítsuk a háztartás energiafogyasztását. De azt is érdemes előre eldönteni, hogy az energiaigények mekkora részét kívánjuk napelemes energiával fedezni. Ezek a számok segítenek eldönteni, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszerre lesz szükség.

A megfelelő teljesítmény azért kulcsfontosságú, mert ha nem elegendő a napelem energiatermelése, kénytelenek vagyunk energiát vételezni a hálózatról. A szakemberek általában a nagyobb teljesítményű rendszerek telepítését javasolják, hiszen egy háztartás bármikor bővülhet.

Amikor tehát a napelemek méreteit számolgatjuk, figyelembe kell venni a panelek terjedelmét, súlyát és a napelem teljesítményét is.

3. A napelemek dőlésszöge és tájolása

A napelem tulajdonságain kívül más, külső tényezők is befolyásolják a napelemek hatékonyságát. Az egyik legjelentősebb külső tényező a napelemek tájolása és dőlésszöge. Azt mindenki tudja, hogy a napelemek effektív működéséhez minél több napfényre van szükség. Ezt oly módon érhetjük el, ha a napelemeket déli tájolásban telepítjük, hiszen ebből az irányból számíthatunk a legtöbb napfényre.

Természetesen az sem mindegy, hogy a napsugarak milyen szögben érik a paneleket. Magyarországon a napelemek ideális dőlésszöge 30-40 fok. De akkor sem kell megijedni, ha nálunk nem ekkora a tető dőlésszöge. A legkorszerűbb napelemes tartószerkezetek lehetővé teszik a szögek beállítását.

4. A napfény mennyisége

Szintén külső tényező a napfény mennyisége. A napelemek energiatermelése annál hatékonyabb, minél több napfény éri őket. Ez természetesen nem egyenletes, hiszen nappal ez a mennyiség sokkal több, mint éjszaka. Ugyanígy, a nyári időszakban is sokkal több a napsütéses órák száma, mint télen. Hiszen nyáron jóval hosszabbak a nappalok.

Mostanra eszünkbe juthat, hogy igen ám, de nyáron, illetve napközben kevesebb áramot fogyasztunk, mint télen a fűtéshez, vagy éjszaka a világításhoz. Vagyis, a legtöbb esetben nincs egyensúlyban a napelem energiatermelése és a háztartás energiafogyasztása.

Igaz, de erre is van megoldás. Az energiatárolós napelemes rendszerek ugyanis képesek eltárolni a megtermelt és fel nem használt plusz energiát, hogy az szükség esetén rendelkezésünkre álljon.

A hagyományos módszer ennél kicsit bonyolultabb, mivel annál a napelemes rendszert rácsatlakoztatták a központi hálózatra, és a felesleges energiát a hálózatra tölti. Ez azonban költségesebb, hiszen ha plusz energiára van szükségünk, a hálózatról kell vételezni.

5. Az árnyékolás

A napelemek hatékonyságát nem csak a napfény, de az árnyék is befolyásolja. Amikor a megfelelő helyet keressük napelemes rendszerünk számára, ügyeljünk arra is, hogy minél kevesebb árnyék legyen. Kerüljük a nagy, lombos fákat és a magas épületeket!

 

Miután megvan a jó minőségű, kellő nagyságú napelem és az elhelyezés is ideális, nem maradt más hátra, mint egy profi telepítő cégre bízni a napelemek telepítését. A szakszerű beszerelés elengedhetetlen feltétele annak, hogy a napelem hatékonyan és biztonságosan működjön.

Ha pedig hosszú távra tervezünk a napelemes rendszerrel, érdemes rendszeresen karbantartani, mert így megakadályozhatjuk a rendszer meghibásodását.Previous Kubai utazás – amire mindenki vágyik, még ha talán nem is tud róla!
Next Itt az első mesterséges intelligencia törvény! Az EU megzabolázza az MI-t?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + négy =