A Gaia Kollaboráció elnyerte a 2023. évi Berkeley-díjat


A Gaia Kollaboráció elnyerte a 2023. évi Berkeley-díjat
Forrás: www.cosmos.esa.int/
Olvasási idő: 2 perc

A CSFK kutatóit is a tagjai között számon tartó Gaia Kollaboráció a Tejútrendszer forradalmian új háromdimenziós térképének elkészítéséért elnyerte a 2023. évi Berkeley-díjat.

Számos magyar kutató képviseli hazánkat abban a konzorciumban, amelynek a 2023-as Lancelot M. Berkeley − New York Community Trust „Érdemes Munka a Csillagászatban” díjat odaítélték. Az elismerést a Gaia-projekt megvalósításáért felelős konzorcium (Gaia Kollaboráció) a Tejútrendszer legnagyobb és legpontosabb háromdimenziós térképének elkészítéséért kapja.

A Berkeley-díjat az Amerikai Csillagászati Egyesület (AAS) a New York-i Közösségi Tröszt (New York Community Trust) egyik ösztöndíjának támogatásával 2011 óta adományozza. A díj pénzjutalmat és meghívást jelent az egyesület téli kongresszusának záróbeszéd-megtartására. A téli AAS-konferenciákat a csillagászat Super Bowljaként is szokták említeni. A 241. találkozó 2023 januárjában a Washington állambeli Seattle-ben lesz, ahol a Berkley-díj átadására is sor kerül.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve 2013-as indítása óta galaxisunk közel 2 milliárd csillagának pozícióját, távolságát, színét és saját mozgását rögzítette. A Gaia eddigi három nagy adatkibocsátása még sokáig hatalmas jelentőségű eseményként fog szerepelni a csillagászat történelmében. Ezek elősegítették, hogy jobban megértsük saját galaxisunk eredetét, szerkezetét és sűrűségét.

Az égboltfelmérés rendkívüli pontosságának és az óriási adatmennyiségnek köszönhetően a Gaia teljesen átformálta a csillagokhoz és a Tejútrendszerhez való viszonyunkat.

A fentebb említett három adatkatalógus magában foglalja az eddigi legnagyobb alacsony felbontású spektroszkópiai és radiális sebességfelmérést. Továbbá részletes információkat tartalmaz a Tejútrendszer nagyjából 1,8 milliárd csillagára vonatkozóan, beleértve 10 millió változócsillagot és 813 ezer kettőscsillagot. Mindemellett a Gaia úttörővé vált az extragalaktikus és a naprendszerbeli csillagászatban is. Mivel a katalógus 3 millió galaxis, 2 millió kvazár (fényes, távoli galaxismag) és a Naprendszerből 156 ezer kis égitest – köztük földközeli és főövi aszteroidák, valamint Neptunuszon túli objektumok – adatait is magában foglalja.

A Gaia 2022. június 13-ai harmadik adatkibocsátása világszerte komoly elismerés kísérte. Ezzel együtt a Gaia-csoport által készített közel 50 tudományos publikáció is megjelent. A cikkek közül az egyik magyar vezetéssel készült. Marton Gábor és munkatársai fiatal csillagok eddigi legnagyobb katalógusát állították össze azok fényváltozásai alapján. A Gaia-misszió csillagászatra tett hatását jól tükrözi, hogy ennek a több tucat cikket tartalmazó, hatalmas mennyiségű munkának részét képezik a teljes tudományág elmúlt évi legtöbbször hivatkozott cikkei is.

A Gaia-katalógusokat a Gaia Adatfeldolgozó és Elemző Konzorcium (Data Processing and Analysis Consortium, DPAC) készíti, amely a világ minden tájáról több száz kutató és mérnök együttműködése. A Gaia harmadik adatkatalógusának elkészítésében a CSFK Csillagászati Intézetének kutatói, Ábrahám Péter, Kóspál Ágnes, Kun Mária, Marton Gábor, Molnár László, Nagy Zsófia, Plachy Emese, Szabados László és Szegedi-Elek Elza is részt vettek. A Berkeley-díjat a Gaia Kollaboráció részéről Anthony Brown (Leideni Obszervatórium, Hollandia), a DPAC végrehajtó bizottságának elnöke fogja átvenni.Previous Gyere el egy előadásra! Greenwashing – a kommunikáció zöld szörnye
Next Új lézeres eljárás és a fémekben található forró elektronok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × négy =