Az űridőjárást vizsgálják az ELTE kutatói


Az űridőjárást vizsgálják az ELTE kutatói
Olvasási idő: 2 perc

Többek között a Nap mágneses aktivitásának és a napkitörések előrejelzésének vizsgálatára nyert

csaknem 3,2 millió eurós támogatást a Space Weather Awareness Training Network projekt (SWATNET). Ebben a projektben az Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vesz. Az űridőjárás fizikai folyamatait vizsgáló, fiatal kutatók bevonásával zajló nemzetközi program négy évig tart majd.

Az ELTE Természettudományi Karának Csillagászati Tanszéke és az Erdélyi Róbert professzor által vezetett, gyulai központú Magyar Napfizikai Alapítvány részvételével nemzetközi konzorcium alakult plazmaasztrofizikai kérdések kutatására.

A hét ország tudósait összefogó társulást a Helsinki Egyetem koordinálja.

A konzorcium által létrehozott SWATNET projekt bekerült az Európai Bizottság által meghirdetett Marie Skłodowska-Curie Actions Innovative Training Networks for joint PhD programmes nyertesei közé. Ezzel a csillagászat területén – beleértve az űr- és asztrofizika szakágakat is – az egyetlen nyertes pályázat egész Európában. Az Innovatív Képzési Hálózatok (ITN) kategóriában, melyben a SWATNET is indult, másfél ezer pályázatot nyújtottak be. De csak alig tizedük kapott valamilyen támogatást.

A négyéves projekt témája az űridőjárás fizikai folyamatainak vizsgálata, illetve a megbízhatóbb, pontosabb űridőjárás-előrejelző módszerek kidolgozása. A kutatók többek között olyan alapvető fontosságú plazmaasztrofizikai kérdésekre keresik a választ, mint a Nap mágneses aktivitásának eredete. Illetve a napkitörések előrejelezhetőségének matematikai, szuperszámítógépes és gépi tanulási (machine learning) módszerekkel történő pontosabb modellezése.

Az űridőjárás fizikai folyamatait vizsgáló és fiatal kutatók tapasztalatszerzését elősegítő nemzetközi programban részt vevő kutatócsoportok vezetői között van Petrovay Kristóf, az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének vezetője és Erdélyi Róbert, a Sheffield-i Egyetem professzora. Erdélyi az ELTE Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program Frei Zsolt vezette asztro- és részecskefizikai tématerületének keretében működő kutatógárdához csatlakozott már korábban.

A kutatási program során minden fiatal kutató legalább egy hónapot tölt majd a Magyar Napfizikai Alapítvány gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumában. Emellett a 17 ország 36 kutatóintézetét és kutatásfejlesztéssel foglalkozó gazdasági szereplőjét összefogó SOLARNET programban készülő, 4 méter átmérőjű Európai Naptávcső (EST) előkészítő kutatásaiba is bekapcsolódnak a SWATNET doktoranduszai.Previous Zajcsökkentés a videohívásokban
Next Világhírű zongoraművész-zeneszerző a PTE Művészeti Karán

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × kettő =