Kereskedelmi űrkikötő Nagy-Britanniában?


Kereskedelmi űrkikötő Nagy-Britanniában?
Olvasási idő: < 1 perc

A világűrbe induló járatok kikötőjének 2018-ra kellene elkészülnie a tervek szerint.

Kereskedelmi űrkikötő Nagy-Britanniában?A nyolc lehetséges helyszín között hat skóciai, egy walesi és egy angliai is van – jelentette be Robert Goodwill brit légiközlekedési miniszter a Farnboroughban rendezett nemzetközi repülőgépipari szakvásáron. Az űrkikötő emberekkel induló missziók és kereskedelmi műholdak, sőt űrturisták forgalmát is bonyolítaná.

A skót partokon fekvő Lossiemouth-t korábban a szakértők azért tartották leginkább valószínű helyszínnek, mivel itt már üzemel egy nagy helikopter-repülőtér, és a Virgin Galactic nevű, űrutazásokat tervező vállalkozás vezetője, Richard Branson is kedvező helynek tartaná járatai indításához. A Virgin Galactic első járatai az év végén indulnának egy erre a célra Új-Mexikóban épült repülőtérről. Az utasoknak egy 150 perces, száz kilométeres magasságba tartó repülésért körülbelül 120 ezer fontot (47 millió forint) kell fizetniük. Az út során mintegy hat perc súlytalanságban lenne részük.

Amint az új-mexikói jártok elindulnak, a Virgin más városokban is űrkikötők nyitását tervezi, és skót miniszterekkel már tárgyal egy lehetséges lossiemouthi helyszínről. Vince Cable brit gazdasági, innovációs és szakképzési miniszter  szerint az űrrepülés nagy üzlet, az elmúlt két évben az ország űrkutatással kapcsolatos ipara 7,2 százalékkal növekedett, és körülbelül 34 ezer embert foglalkoztat.

A terv bírálói szerint választási ígéretről van szó, ami a tervezett időn belül kivitelezhetetlen. Ez lenne az első, európai földön épített űrreptér. Nagy-Britanniának azonban alig van űrutazási tapasztalata, egyetlen asztronautát küldött eddig az űrbe: Helen Sharmant, aki egy orosz űrjármű fedélzetén utazott.

 Previous Rehabilitációs központ lesz Baranya megyében
Next Macskaürülékből rák-ellenszer

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × öt =