Macskaürülékből rák-ellenszer


Toxoplasma_gondii - Macskaürülékből rák ellenszer
Olvasási idő: < 1 perc

A macskaürülék élősködőjéből, a Toxoplazma gondii egy laboratóriumi mutációjából készítenek amerikai tudósok rákellenes oltást,

Toxoplasma_gondii - Macskaürülékből rák ellenszeramely az emberi immunrendszert a daganatos sejtek elleni küzdelemre serkenti. Az egysejtű élősködő nemcsak a macska, hanem bármely melegvérű állat bélrendszerében megél, a Föld népességének egyharmada fertőzött. Legtöbbjüknél semmiféle jele nincs a betegségnek, ám egyesek influenzaszerű tüneteket tapasztalhatnak. Akinek azonban az immunrendszere rendellenesen működik, és nem tudja felvenni a harcot a kórokozóval, annál súlyos fertőzés alakulhat ki.

Az egészséges ember immunrendszere olyan módon támad a parazitára, ami hasonlít a rákos sejtek kiváltotta immunválaszra – mondta David J. Bzik, a Dartmouth-i Geisel Orvosi Egyetem mikrobiológus-immunológusa. A szervezet természetes ölősejteket és úgynevezett citotoxikus T-sejteket állít elő és ezek a sejtek fordulnak a daganat ellen, ám a rák blokkolhatja a védekező folyamatokat. Ha azonban Toxoplazma gondiit juttatnak a rák környezetébe, az újraindíthatja az immunreakciót.

„Ennek az élősködőnek a biológiája alapjaiban különbözik más, mikrobaalapú immunterápiás eljárásoktól, amelyek jellemzően kívülről serkentik az immunsejteket. A mi mutáns Toxoplazma gondii sejtünk azonban ezekbe a nagy erejű, természetes támadósejtekbe bejutva újraprogramozza őket, hogy azok eltakarítsák a daganatos sejteket” – mondta Barbara Fox mikrobiológus.

Bzik és Fox immunterápiás oltóanyagot készítettek, mivel a parazitát nem biztonságos rákos betegek szervezetébe juttatni. Az oltóanyaghoz úgy változtattak a Toxoplazma gondii génjein, hogy laboratóriumban előállítható legyen, ám emberben, állatban ne szaporodjon. A cps nevű vakcina a kutatók szerint biztonságos, még immunhiányos betegek szervezetében is kiválthatja az ideális reakciót.

Az egyetem által közzétett laboratóriumi tesztek során a bőrrák és a petefészekrák egereket megbetegítő, igen agresszív változatát kezelték a cps vakcinával, és páratlanul magas túlélési arányokat értek el. A kutatók szerint sok vizsgálat szükséges még, mielőtt az oltóanyag kikerül a laboratóriumokból.

 Previous Kereskedelmi űrkikötő Nagy-Britanniában?
Next Megállíthatatlan a lávafolyam

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =