A ritka, ódon skót viszkik több mint harmada hamisítvány


A ritka, ódon skót viszkik több mint harmada hamisítvány
Olvasási idő: < 1 perc

A BBC híradása szerint, egy tudományos vizsgálat során hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada.

Ötvenöt palack ritka skót viszkiből 21 vagy hamisítvány volt, vagy nem abban az évben párolták, amelyet a címke állított. A vizsgálatot a Skót Egyetemek East Kilbride-i Környezettudományi Kutatóközpontjában (SUERC) végezték a radiokarbonos kormeghatározás továbbfejlesztett technológiájával.

Minden palackban megmérték a szén egy radioaktív izotópjának koncentrációját, hogy megállapítsák az ital korát. A mintákat a Rare Whisky 101 (RW101) nevű cég küldte el az egyetemnek, hogy a hamisított viszki terjedése miatti aggodalomra reagáljon.

A vizsgálatnak alávetett palackokat véletlenszerűen válogatták ki aukciókon, magánkollekciókból és kiskereskedőktől vásárolt üvegek közül. Tavaly ugyanez a cég leplezte le, hogy egy svájci szállodában 7600 fontért vett ódon skót viszki hamisítvány.

A jelenlegi vizsgálatban hamisnak bizonyult viszkik között volt egy 1885-ös Ardbeg, amelyet a kutatók magángyűjtőtől vásároltak, valamint egy Thorne’s Heritage a XX. század elejéről, amelyet aukción szereztek be. Összesen 10 üveg 1900-as éveknél korábbi időkből származó tiszta malátaviszkiről állapították meg, hogy minden kétséget kizáróan hamisítvány.

Ha a friss teszteken elbukott 21 üveg viszki eredeti lett volna, összértékük nagyjából 635 ezer fontra rúgna. Az RW101 becslése szerint a magángyűjteményekben és a másodlagos piacon 41 millió font értékű ódon skót viszki lehet hamisítvány.Previous Számos kisbolygón észlelték víz nyomát
Next Vasorrú bába, rézfaszú bagoly és fekete macska

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =