Küldj 1 képet! – digitális fotó- és dokumentumgyűjtő pályázat


Küldj 1 képet! A Magyar mezőgazdasági Múzeum digitális fotó- és dokumentumgyűjtő pályázata
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar mezőgazdasági Múzeum digitális fotó- és dokumentumgyűjtő pályázata

 

Küldj 1 képet! A Magyar mezőgazdasági Múzeum digitális fotó- és dokumentumgyűjtő pályázata„Az első világháború és a falu”

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a száz esztendeje kirobbant első világháborúra emlékezve „Küldj 1 képet!” címmel, pályázatot hirdet, digitális fényképek és digitalizált dokumentumok gyűjtésére. A pályázatra a múzeum, a parasztság és a magyar vidék első világháborús szerepvállalásáról, a fronton és a hátországban élők mindennapjairól beküldött anyagokat várja.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a pályázatával arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy a vidéken élőket, az agráriumot hogyan érintette a háború. Míg a parasztság, a gazdák és fiaik a fronton szolgáltak, az otthon maradt asszonyok, gyermekek és idős szülők erejüket megfeszítve igyekeztek helytállni a hátországban.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az 1896. évi alapításától kezdődően egészen napjainkig gyűjti a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat, emlékeket, dokumentációkat, iratanyagokat, fényképeket. A pályázat célja a háborús emlékek megosztása, a rejtett relikviák újra felfedezése, továbbá a múzeum emlékanyagának gyarapítása.

 

Küldj 1 képet! A Magyar mezőgazdasági Múzeum digitális fotó- és dokumentumgyűjtő pályázata

 

A pályázat témája: Az első világháború és a falu

A pályázatra, a múzeum várja a parasztság és a vidék első világháborús szerepvállalásáról, a fronton és a hátországban élők mindennapjairól beküldött, digitalizált anyagokat (saját tulajdonban lévő, jogtiszta, digitalizált fényképek, szkennelt dokumentumok, iratok, képeslapok, plakátok stb.).

 

A pályázat menete:

A digitális pályázatra szánt képeket és dokumentumokat a pályázók a www.kuldj1kepet.hu weboldalra tölthetik fel. A dokumentumok feltöltése előzetes és egyszeri regisztrációhoz kötött. A regisztrációt követően, az oldalra bejelentkezve kezdhető meg a dokumentumok feltöltése. A dokumentumok elhelyezését és adatolását témabontás segíti. Egy beküldő több fényképpel, dokumentummal is pályázhat.

 

Technikai paraméterek:

  • A pályázatra szánt felvételek lehetnek színesek vagy fekete-fehérek, lehetőség szerint jó minőségű, nagy felbontású képek.
  • Minimum felbontás: 1000 × 1000 képpont.
  • Minimum méret: 1 MB, maximum méret: 15 MB.
  • Fájltípusok: jpg, gif vagy png kiterjesztésű dokumentumok.

 

Különösen fontos, hogy a beérkezett dokumentumok adatoltak legyenek, azaz, hogy az ábrázolt személyről, jelenetről vagy dokumentumról az ismert adatok, érdekes keletkezési körülmények is feltöltésre kerüljenek.

 

Jogi tudnivalók:

A pályázatra saját tulajdonban lévő, jogtiszta, kizárólag digitalizált (szkennelt) fényképpel vagy dokumentummal lehet pályázni. A képeken alkalmazott utómunkálatok csak technikai jellegűek lehetnek (pl.: szélek levágása, színkorrekció, kontraszt, fényerő), de a kép tartalmán változtatni nem lehet.

A képek beküldője a feltöltéssel egyidejűleg nyilatkozik a szerzői jog birtoklásáról, illetve arról, hogy hozzájárul a dokumentumok tudományos és közművelődési célokra való felhasználásához, továbbá engedélyezi a dokumentumok megjelentetését a múzeum online felületein és saját kiadványaiban.

 

A pályázat értékelése:

A feltöltött digitális tartalmat muzeológusokból és szakértőkből álló bizottság nézi végig, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a legjobbakat a közönség elé tárja. A „közös gyűjtés” a múzeum online felületein, honlapján és Facebook-oldalán is bemutatásra kerül. A pályázat alatt az oldal látogatói is értékelhetik a feltöltött fényképeket, dokumentumokat.

 

Díjak:

Az első három helyezett, továbbá a közönségdíjas dokumentum beküldője családi belépőt nyer, valamint ajándék- és könyvjutalomban részesül.

 

A Küldj egy képet! pályázat díjátadóján, a múzeum az összes pályázót közös beszélgetésen látja vendégül. Az eseményen a múzeum történészei és a résztvevők megoszthatják gondolataikat a beküldött felvételekről és dokumentumokról. Az eseményre meghívott, XX. század eleji agrártörténelemmel foglalkozó agrártörténészek előadást tartanak a világháború és a mezőgazdaság szoros kapcsolatáról.

 

Beküldési határidő: 2014. október 15.

 

Eredményhirdetés: 2014. október 20.

 

A teljes pályázati kiírás és bővebb információ a www.kuldj1kepet.hu oldalon olvasható.

 

A technikai feltételekkel, jogi kérdésekkel kapcsolatban a pályázók a kuldj1kepet[kukac]mmgm[pont]hu e-mail címen érdeklődhetnek.

 

A program megvalósítását az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

 Previous Az ősi élet jeleivel lehet tele a Hold
Next Etruszk arisztokratasírok - kiállítás Vulciban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =