A 2014-es év európai múzeuma isztambuli


Orhan Pamuk isztambuli múzeuma lett a 2014-es év európai múzeuma
Olvasási idő: 2 perc

Orhan Pamuk Nobel-díjas török regényíró Az ártatlanság múzeuma című regényének tárgyi illusztrálására hivatott, azonos nevű isztambuli gyűjteményt tüntette ki a 2014-es Év Európai Múzeuma díjjal az Európai Múzeumi Fórum (EMF) nevű szervezet.

A díjátadást Észtországban, a tallinni Észt Művészeti Múzeumban tartották. A fődíjjal járó vándortrófeát, Henry Moore A tojás című alkotását egy évig teheti közszemlére saját kiállításán az elismerést elnyert intézmény.

Az indoklás szerint a 2012-ben megnyílt múzeum a XX. század második felének isztambuli hétköznapjait dokumentáló történeti múzeumnak tekinthető, ugyanakkor az író azonos című képzelt szerelmi történetének önálló, tárgyiasult változata is. Mindezek mellett Az ártatlanság múzeuma kicsi és személyes, helyi és fenntartható modellje az új múzeumi koncepcióknak, innovatív, új gondolkodási modelleket ösztönöz a múzeumi szférában.

Az ártatlanság múzeuma (Masumiyet Müzesi) című, 2008-ban kiadott, magyarul 2010-ben megjelent regény egy üzletemberről szól, aki éveken át megszállottan gyűjti a szeretett nőhöz kapcsolódó tárgyakat. Pamuk az isztambuli Beyoglu negyedben valódi múzeumot hozott létre a regényben szereplő tárgyaknak, amelyeket maga gyűjtött össze.

A történet – és a hozzá kapcsolódó tárgyi gyűjtemény – korhű képet fest az 1970-es évek modernizálódó, de még nem teljesen nyugatias török társadalmáról és az isztambuli mindennapokról. Az intézmény honlapján olvasható tájékoztatás szerint a múzeum a könyv elolvasása nélkül is élvezhető, miként a könyv is élvezhető a múzeum megtekintése nélkül.

A múzeumnak helyet adó házat az író maga vásárolta és német építészek segítségével alakította át, alapítványok támogatásával. Orhan Pamuk az első török íróként nyerte el 2006-ban az irodalmi Nobel-díjat. Az Európa Tanács égisze alatt működő Európai Múzeumi Fórum egy Nagy-Britanniában bejegyzett nonprofit szervezet, amelynek célja a múzeumi újítások és a tapasztalatcsere ösztönzése.

A Fórum alapítójáról elnevezett Kenneth Hudson-díjat a rigai Zanis Lipke Emlékhelynek ítélték oda.A Fórum alapítójáról elnevezett Kenneth Hudson-díjat a rigai Zanis Lipke Emlékhelynek ítélték oda. A létesítmény egy hajógyári dokkmunkásnak és csempésznek állít emléket, aki több mint ötven zsidó életét mentette meg rigai gettóban. A helyi közösséggel és önkéntesekkel szorosan együttműködő múzeumoknak odaítélt Silletto-díjat idén a svájci Arbonban létesült Saurer Múzeum kapta, míg az Európa Tanács 2014-es múzeumi díját a török Baksi Múzeum nyerte el, egy, az alapítói szándéka szerint a kulturális szakadékok áthidalására hivatott ultramodern kortárs kiállítóhely, amely magányosan áll a kopár anatóliai hegyek közt, Bayburtban. Ezzel a díjjal együtt Joan Miró La femme aux beaux sens (A szépkeblű nő) című absztrakt szobrocskáját kapja meg egy évre a múzeum.

A 2014-es EMF-díjátadón dicséretben részesítették a tallinni Észt Tengerészeti Múzeumot, a svédországi Umeában lévő Bild Múzeumot, a spanyolországi La Corunában lévő Nemzeti Tudományos és Technológiai Múzeumot, a pamplonai katedrális Nyugat-múzeumát, valamint a belgiumi Mechelen és a németországi Flossenbürg holokauszt-emlékhelyét.



Previous Ljuba, a mamutbébi bemutatkozik
Next Befejeződött az első kínai bioregeneratív kapszula tesztelése

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 3 =