Ljuba, a mamutbébi bemutatkozik


Ljuba a mamutbébi
Olvasási idő: 2 perc

Kiállításon mutatja be a londoni Természettörténeti Múzeum Ljubát, a 42 ezer éves mamutbébit, amelyre hét éve bukkantak az észak-oroszországi Jamal-félszigeten.

Ljuba a mamutbébi

A 130 centiméter magas nőstény gyapjas mamutcsecsemő 50 kilós tetemére jégbe fagyva, rendkívül jó állapotban találtak rá Nyugat-Szibériában, a Juribej folyó partján 2007 májusában. Tetemét szinte teljes egészében megőrizte az örökfagy, egyetlen hiányossága a farka, amelyet valószínűleg leharaptak más állatok. Még a belső szervei is teljesen épek. Halálának oka valószínűleg fulladás, mert nagy mennyiségű sarat találtak a szájában.

A mamutbébi teste kicsit felfújtnak tűnik, ám ez a mumifikálódás következménye a jég hatalmas súlya alatt hosszú időn keresztül. A mamutbébi tetemén kék vivianit kristálypor nyomai láthatók, amelyek megtalálhatók minden fosszílián – magyarázta Adrian Lister paleontológus professzor. Igazán különleges egy háromdimenziós mamutot teljes egészében látni. Megindító szemtől-szemben állni egy jégkori lénnyel, amely ilyen tökéletesen megőrződött, életnagyságú, és olyan, mintha lefeküdt volna, és bármely percben tovább sétálhat. Meg kellett csípnem magam, hogy elképzeljem, 42 ezer évvel ezelőtt pusztult el ez a mamutbébi – idézte a BBC hírportálja a professzort.

A mamutbébire Jurij Hudi nyenyec rénszarvastenyésztő két fia (Edik és Kostia) bukkant rá egy tavaszi napon a folyóparti jégben, majd hazaszaladtak – azt hitték egy beteg vagy haldokló rénszarvassal van dolguk – és elújságolták a felfedezést az apjuknak, aki közelebbről is megszemlélte a dolgot. De ez a történet nem teljes így, szokás szerint megjelenik az emberek nyerészkedési vágya. Jurij ugyanis hiába ment el a közeli városba elmondani, mi történt és szakember segítségét kérni, mert mire visszaértek csak a mamut hűlt helyét találták. A férfi egyik rokona egy fél boltnyi raktárkészletért vette meg a tetemet, amit rövid nyomozás után találtak meg a városból visszaérkező tudósok és szakemberek. Az állatot végül a megtaláló gyerekek anyjáról, Jurij feleségéről keresztelték el Ljubának (ez orosz nyelven szerelmet jelent), akit először a Jamal-nyenyeci Regionális Múzeumban állítottak ki, a londoni Természettörténeti Múzeumban 2014. május 23-tól szeptember 7-ig látható.Previous A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatása
Next A 2014-es év európai múzeuma isztambuli

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =