A Pécsi Tudományegyetem bora


Kihirdették a PTE Bora kitüntető címet az új tanév első szenátusi ülésén.
Fotó: UNIV Pécs
Olvasási idő: < 1 perc

Kihirdették a PTE Bora kitüntető címet az új tanév első szenátusi ülésén.

A PTE bora verseny húszéves történetében először fordult elő, hogy mind a fehér, mind pedig a vörös kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (SZBKI) nedűje nyerjen.

A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben döntött úgy, hogy a régió meghatározó intézményeként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt. Amikor a pécsi egyetem elindította a borválasztást, az alapelvek között volt, hogy a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából kell kiválasztani egy-egy fehér és vörösbort. Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem. Hiszen fontos érv, hogy az egyetemi bor elérhető áron legyen megvásárolható az egyetemi oktatók és hallgatók számára egyaránt.

A PTE bora verseny húszéves történetében először fordult elő, hogy mind a fehér, mind pedig a vörös kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (SZBKI) nedűje nyerjen.
Fotó: UNIV Pécs

Fehérbor kategóriában

a PTE SZBKI 2018-as évjáratú Chardonnay bora utasította maga mögé a többit. A pincében almasavbontással kísérleteztek, különböző almasavbontó kultúrák használatával. Innen a bor krémes, vajas aromája. A borra a forró évjárat ananászos, sárga almás, körtés jegyei jellemzők.

Vörösbor kategóriában

a PTE SZBKI 2018-as évjáratú Universitas Cuvée bora nyerte a versenyt, amely 50%-ban kékfrankos, 25%-ban Merlot és 25%-ban Cabernet sauvignon tételek házasítása. A bort a kékfrankos meggyes, cigánymeggyes jegyei uralják, a merlot rumos-puncsos aromáival és a Cabernet sauvignon fűszeres, paprikás tónusával.

Jakab Gábor professzor, a PTE SZBKI vezetője a siker kapcsán elmondta:

„Rendkívüli öröm, hogy egy erős mezőnyben a vörösbor kategóriáját is az általunk készített bor nyerte, amire még nem volt példa. Azt gondolom, kezd beérni annak a gyümölcse, hogy a Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években számos fejlesztést hajtott végre a kutatóintézetben, így újak a hordók, és teljesen megújult a szőlőfeldolgozó rendszer is. Ezeket a fejlesztéseket szeretnénk folytatni!”



Previous Felejtse el a kímélő mosást és mentse meg a tengereket!
Next Agóra októberi érdekességek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + nyolc =