Nyomtatható fogíny a Pécsi Tudományegyetemen


Nyomtatható fogíny a Pécsi Tudományegyetemen
Olvasási idő: 2 perc

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja két korszerű háromdimenziós nyomtatóval lett gazdagabb.

A nyomtatható fogíny úgy lehetséges, hogy az új nyomtatók folyékony műgyantát szilárdítanak meg lézerfény segítségével. Ez egyik leginkább költséghatékony és legmodernebb eljárás a 3D-nyomtatók világában. Az új eszközökkel többek között fogíny-modelleket, fogív-modelleket, fogászati sebészeti fúrósablonokat, fogászati koronákat és hidakat, valamint fogszabályozó és harapásemelő síneket is tudnak készíteni. Mindezzel természetesen a PTE-n zajló fogorvosképzést is támogatják.

Az ajándékba kapott két Rapidshape D20+ 3D nyomtató úgynevezett DLP (digital light processing) technológiával működik. Lényege, hogy a nyomtatni kívánt modell keresztmetszeti geometriájának megfelelően a lézerfény rétegenként szilárdítja meg a folyékony műgyanta alapanyagot. A nyomtatást követi az utómunkálat, melynek fontos elemei az alkoholban való mosás, mely eltávolítja a modellen maradt, felesleges műgyantát, valamint az UV-kamrában való utókezelés, ami által a modell eléri a végső szilárdságát.

Ennek a típusú nyomtatónak a legfőbb előnye, hogy számos alapanyaggal lehet használni.

Mind a biokompatibilis anyagokkal, mind a folyékony fotopolimerekkel használható, melyek térhálósodva nemcsak szilárdak, de rugalmasak is lesznek. Ezt a szakemberek fel tudják használni fogászati modellek készítésekor a lágyrészek megalkotására. Korábban öntéssel, szilikonból hozták létre az ínyt, mostantól az új nyomtatókat használva nyomtatni is tudják majd a lágyrészeket. Így lesz nyomtatható fogíny is.

Andreas Schultheiss, a nyomtatókat felajánló Rapid Shape GmbH vezérigazgatója hangsúlyozta:

„A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjával kiváló az együttműködésünk, és úgy látjuk, remek munka folyik a központban. Ezért gondoltuk úgy, segítjük a két nyomtató felajánlásával a munkájukat, így közvetve hozzájárulunk az orvostanhallgatók modern képzéséhez is” – mondta el a vezérigazgató.

Decsi István, a PTE kancellára szerint minden eszközzel támogatni kell a gyakorlatorientált képzéseket, hiszen az igazán értékes diplomához ez az egyetlen járható út.

„Ma már épületeket készítenek háromdimenziós nyomtatóval, ami néhány éve még csak a sci-fi kategóriájába tartozott. A PTE-n elsősorban az orvosképzéshez készítenek eszközöket a 3D központban, de készült már végtagprotézis is ebben a tudásműhelyben, ami már előrevetíti a gyógyítás jövőjét is” – adott hangot reményének a kancellár.Previous Érdekességek a Pedrollo szivattyúkról
Next Kert a köbön c. kulturális programsorozat

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 3 =