Ikeradatbázis a Semmelweis Egyetemen


Ikeradatbázis a Semmelweis Egyetemen
Olvasási idő: 2 perc

A világ egyik legnagyobb, orvosi vonatkozású, ikeradatbázisa jöhet létre a Semmelweis Egyetemen.

Eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott a Semmelweis Egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez. A cél az, hogy felvegyék a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával. A populáció alapú hazai ikeradatbázis kialakításával tudományos területeken nyílik lehetőség új megfigyelések, eddig feltáratlan összefüggések felderítésére. Ezek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá. A program keretében körülbelül 160 ezer személy kapja meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben.

Az ikeradatbázis fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja. A közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet – mondta el dr. Tárnoki Dávid László egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem  kutatója, aki ikertestvérével Ádámmal együtt 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal.

A tudományosan bizonyítható eredményekhez nagyszámú ikerpárra van szükség.

Ezért tartják fontosnak, hogy az ország összes érintettjéhez eljusson az adatbázisba való csatlakozásról szóló tájékoztató levél, melyet 2021. február 15-étől Budapest Főváros Kormányhivatalával közösen küldenek ki. A meghívót körülbelül 160 ezer személy kapja meg országszerte a következő hetekben. A 18 év felettiek esetében minden ikernek külön-külön kell regisztrálnia, míg a 18 év alattiak esetében az egyik szülő vagy gondviselő teheti ezt meg a honlapon.

Az ikerkutatásokban való részvétel mindig önkéntes és ingyenes, az adatok védelmét szigorú adatvédelmi szabályok biztosítják. A regiszter részvevői – a tudományos kutatásokban történő részvételen túl – bekapcsolódhatnak olyan különleges programokba, amelyeket ikerpároknak szerveznek, értesülhetnek a hazai és nemzetközi, iker-témát érintő hírekről, mindemellett pedig fórum formájában lehetőség nyílik számukra kapcsolatteremtő beszélgetésekre is.

A magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött.

Majd dr. Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-jétől vezették be az ikerszületések Budapesti Nyilvántartását. A Magyar Ikerregiszter megalakulására vonatkozó kezdeményezés 2007-ben indult, amikor dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László felkereste dr. Métneki Júlia biológust, aki az 1970-80-as években az elsők között végzett különleges ikervizsgálatokat a világon, megalapozva az ikerregisztert.

A három kutató közös munkájáról értesülve számos tudományos szakember kereste meg őket, hogy különböző témákban ikerkutatások induljanak, így alakult meg a Semmelweis Egyetem ikerkutatói csoportja.Previous Frissül a nagy magyar utcakép! – Újra itt a Google Street View!
Next A francia madarak élete sokkal jobb lesz?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − nyolc =