A francia madarak élete sokkal jobb lesz?


A francia madarak élete sokkal jobb lesz?
Olvasási idő: 2 perc

Ez a kijelentés nem egy légből kapott állítás, hanem a francia állatvédők sikeres megmozdulásának eredménye.

Egyrészt azért lesz a francia madarak élete sokkal jobb, mert bezár Párizs hírhedt madárpiaca. Másrészt nem lehet többé madárléppel vadászni Franciaországban. Ugyan a párizsi madárpiac (Párizs belvárosában, a Cité-szigeten) 120 éves múltra tekint vissza, de a rengeteg visszaélés és a tény, hogy a piac az állatcsempészek egyik központjává vált egyre több embernél verte ki a biztosítékot. Hogy valóban a szomszédos virágpiac felújítása apropóján vagy az állatokról emberre terjedő vírusok miatti félelemtől vezérelve tiltotta meg a párizsi önkormányzat a madarak és más állatok árusítását a helyszínen, arról mindenki mást gondol. Tény, hogy a párizsi állatvédő egyesület, a PAZ 2021. január elején kérte a létesítmény bezárását, és az ennek érdekében indított petíciót több mint 2400-an írták alá.

A lépesvessző viszont francia hagyomány, ezért az állatvédőknek nem volt egyszerű dolga, mert náluk még akkor is engedélyezett volt, amikor Európa-szerte (1979 óta) már rég betiltották. A madárvédelmi szervezetek megtámadták az érvényben lévő rendelet törvényességét, így a francia államtanács az uniós bírósághoz fordult annak értelmezése érdekében. A luxemburgi székhelyű uniós bíróság pedig kimondta, hogy egyetlen EU-tagállam sem alkalmazhatja tovább ezt a vadászati gyakorlatot.

Egy kis kitérővel itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar lépre csal kifejezés eredete ide vezethető vissza. 

A lépre csalás vadászati módszerének lényege, hogy fagyöngyből ragadós anyagot főznek, amit vékony pálcákra hordanak fel. Majd ezeket bokrokra helyezik ki, amire ráragadnak a madarak. Franciaországban – madárvédelmi szervezetek szerint – évente 40 ezer madarat ejtettek foglyul így.

A madarak élete nem lett jobb, amikor korábban 2013 novemberében az L214 francia állatvédő egyesület már tiltakozott a kacstömés ellen. Ekkor titokban videóra vették a kacsatömést egy nyugat-franciaországi állattenyésztő telepen, majd pereskedni kezdtek.

A tisztánlátás kedvéért érdemes kibővíteni az állatok körét!

Barbara Pompili, Franciaország környezetügyi minisztere jelentette be néhány hónapja, hogy az országban betiltják a vadállatok cirkuszi szerepeltetését. A vadállatok utazó cirkuszokban való szerepeltetésének betiltása mellett az intézkedések között szerepelt, hogy az ország három delfináriuma többé nem tenyészthet vagy szerezhet be újabb delfineket és gyilkos bálnákat. (8 millió eurós segélycsomagot adtak a cirkuszok és delfináriumok számára, hogy segítsék a korlátozásokhoz való alkalmazkodást. A nyércekkel már nem ilyen egyszerű a helyzet, de már vannak jelek a szigorításra.

De az is igaz a kutyák kapcsán, hogy speciálisan képzett kutyákat modern katonai célokra először a XIX. század közepén, a francia hadseregben alkalmaztak.Previous Ikeradatbázis a Semmelweis Egyetemen
Next Kétéltű- és hüllőhatározó mobilapp

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 4 =